ГоловнаПолітика

У Раді зареєстровано оновлений "антиколомойський" законопроєкт

Законопроєкт передбачає, що колишні власники банку можуть отримати відшкодування збитку тільки у грошовій формі.

У Раді зареєстровано оновлений "антиколомойський" законопроєкт
Фото: LB.ua

Кабінет Міністрів зареєстрував у Верховній Раді оновлений законопроєкт №3260 щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності. Його ухвалення є однією з вимог Міжнародного валютного фонду.

Проєкт закону оприлюднено на сайті парламенту.

Законопроєкт називають "антиколомойським", оскільки поки що найбільше значення він має для державного Приватбанку в протистоянні з колишнім власником бізнесменом Ігорем Коломойським.

Законопроєкт передбачає, що власники і колишні власники банку можуть отримати відшкодування збитку тільки у грошовій формі. Водночас визнання незаконним рішення про виведення банку з ринку не може бути підставою для його скасування.

У пояснювальній записці до документа йдеться, що він містить три блоки змін до законодавчих актів.

1. Удосконалення регулювання діяльності банків через надання Національному банку необхідних інструментів впливу. Це "підвищить здатність регулятора адекватно реагувати у випадках порушення законодавства в процесі придбання або збільшення істотної участі в банку" і "забезпечить недопущення до управління банками недобросовісних або фінансово неспроможних осіб".

2. Встановлення особливостей судового провадження у справах про оскарження рішень Національного банку про віднесення банку до категорії неплатоспроможних, про відкликання у банку банківської ліцензії та ліквідацію банку, рішень Фонду гарантування вкладів фізосіб про введення тимчасової адміністрації в банку, про початок процедури ліквідації банку, про затвердження плану врегулювання тощо.

3. Удосконалення регулювання ліквідаційної процедури банків, механізму відшкодування збитків (стягнення збитків) із пов'язаних з банком осіб та інших осіб, якими банку і кредиторам банку було завдано збитків, розширення і вдосконалення механізмів участі держави у виведенні банку з ринку.

Нагадаємо, Україна ще на початку грудня 2019 року попередньо домовилася з менеджментом МВФ про відкриття нової трирічної програми розширеного фінансування на $5,5 млрд. Остаточне рішення має ухвалити рада директорів Фонду після виконання Києвом останніх попередніх заходів, зокрема ухвалення низки законів.

Одним з них є законопроєкт про окремі питання функціонування банківської системи, який повинен усунути виниклі під час очищення банківської системи законодавчі прогалини і виключити повернення Приватбанку колишнім власникам.

Передбачалося, що попередні заходи будуть виконані в січні - на початку лютого, що дозволить винести українське питання на раду директорів МВФ у лютому. Однак Рада тільки почала розглядати в другому читанні законопроєкт про ринок землі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram