ГоловнаПолітика

Україна починає евакуацію українців з Єгипту, Польщі та Шрі-Ланки, - голова МЗС

Дмитро Кулеба розповів, як проходить евакуація.

Україна починає евакуацію українців з Єгипту, Польщі та Шрі-Ланки, - голова МЗС
Фото: facebook.com/dmytro.kuleba

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив про початок евакуації громадян України, які застрягли в різних країнах через запровадження обмежувальних заходів для нерозповсюдження коронавірусу.

Про це він написав у фейсбуці.

"Коротко про ранок у закордонних справах. Шрі-Ланка - 105 громадян України застрягли. Але їх вочевидь буде більше. Дізнаємося про нових наших співвітчизників там. Займаємося ними. Посольство доповідає мені про вжиті заходи", - повідомив Кулеба.

Він також повідомив, що SkyUp Airlines почав вивозити українців з Єгипту.

"Уранці вже п'ять літаків відправлені на Бориспіль, один - на Львів. Консул допомагає. Спільно з Владиславом Кріклієм працюємо з туроператорами й авіакомпаніями, щоб допомогти нашим громадянам", - зазначив Кулеба.

Щодо евакуації українців з Польщі - для цього було прийнято рішення надати автобуси.

"Польща - вирішили з головами Львівської (Максим Козицький) і Волинської (Юрій Погуляйко) обласних держадміністрацій питання виділення додаткових автобусів. Завдяки домовленостям наших прикордонників з польськими (спасибі Сергієві Дайнеці та його колегам), наші автобуси заїжджають до Польщі, збирають наших людей і перевозять їх на територію України. Консули допомагають, в окремих випадках працюють прямо на кордоні", - повідомив голова МЗС.

Інформації про евакуацію з інших країн він поки що не уточнив.

"Увесь світ - шукаємо тести на коронавірус і апарати вентиляції легенів", - додав Кулеба.

Нагадаємо, з 17 березня в Україні закриті пункти пропуску через державний кордон для міжнародного регулярного пасажирського сполучення. Це означає, що повернутися літаками в Україну буде неможливо.

Евакуація людей уже почалася, і 15 березня в Україну з Італії спецрейсом SkyUp повернулися понад 120 осіб. У них немає коронавірусної хвороби COVID-19, але все одно вони повинні провести два тижні на домашньому карантині.

16 березня МЗС повідомило, що 1790 осіб попросили допомогти з поверненням у країну з інших держав.

Також у двох готелях на єгипетському курорті Шарм-ель-Шейх 750 українських туристів закрили на карантин, оскільки в інших відпочивальників запідозрили коронавірус. Голова МЗС Дмитро Кулеба заявив, що питання їх евакуації потрібно вирішувати спільно з туроператором.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram