ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Майже 2 тис. українців очікують евакуації з Польщі

Майже 2 тис. українців очікують евакуації з Польщі
Андрей Дещица
Фото: facebook/Andrii Deshchytsia

Майже дві тисячі громадян України заповнили на сайті посольства в Польщі спеціальний формуляр для евакуації.

Про це в коментарі "Укрінформу" повідомив посол Андрій Дещиця.

"Приблизно дві тисячі громадян України звернулися до дипломатичних і консульських установ у Польщі, заявивши, що вони потребують допомоги з поверненням додому", - сказав він.

При цьому він не відкидає, що частина цих громадян уже могли самостійно виїхати в Україну.

За словами Дещиці, зараз опрацьовують питання організації спеціального авіарейсу з Варшави. Крім того, розглядається можливість вивезення українців потягом - як і тих громадян, які застрягли на чесько-польському або німецько-польському кордонах.

"Польська сторона може надати так званий санітарний коридор, яким до кордону України людей доставить потяг "PKP Intercity", а вже з Перемишля - потяг "Укрзалізниці", - зазначив Дещиця.

Для цього необхідне відповідне рішення уряду Польщі, тому українські дипломати ведуть переговори з МЗС і міністерством інфраструктури країни.

Нагадаємо, раніше в Польщі підтвердили коронавірус у двох українців.

З 17 березня в Україні закриті пункти пропуску через державний кордон для міжнародного регулярного пасажирського сполучення. Це означає, що повернутися літаками в Україну буде неможливо.

Евакуація людей уже почалася, і 15 березня в Україну з Італії спецрейсом SkyUp повернулися понад 120 осіб. У них немає коронавірусної хвороби COVID-19, але все одно вони повинні провести два тижні на домашньому карантині.

16 березня МЗС повідомило, що 1790 осіб попросили допомогти з поверненням у країну. Також у двох готелях на єгипетському курорті Шарм-ель-Шейх 750 українських туристів закрили на карантин, оскільки в інших відпочивальників запідозрили коронавірус. Голова МЗС Дмитро Кулеба заявив, що питання їх евакуації потрібно вирішувати спільно з туроператором.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram