ГоловнаПолітика

Зеленський: хотілося б провести вибори по всій країні, включаючи ОРДЛО і Крим

"Чому ми хочемо провести місцеві вибори в один день? Тому що це буде сигнал того, що ми - єдина Україна".    

Зеленський: хотілося б провести вибори по всій країні, включаючи ОРДЛО і Крим
Фото: ТСН

Президент Володимир Зеленський під час промови на 56-й Мюнхенській безпековій конференції заявив про бажання провести місцеві вибори восени по всій країні, включаючи окуповані райони Донецької і Луганської області та Крим.

"Наше бажання сьогодні - провести місцеві вибори по всій території України, включаючи окремі райони Донецької і Луганської областей, в жовтні 2020 року. Хотілося б, щоб і на території Криму", - сказав він.

У той самий час він додав, що це можливо тільки за умови дотримання "елементарних умов безпеки" і згідно з українським законодавством.

"Я говорив про це [на саміті Нормандської четвірки] в Парижі і повторюю ще раз: людям на Донбасі потрібні вибори, які будуть визнані Україною, усім світом легітимними. І вони не можуть бути такими, якщо пройдуть не за українським законодавством, під звуки пострілів і без контролю нашого кордону", - сказав Зеленський.

Оновлення. Проведення місцевих виборів у жовтні (в один день на контрольованій і окупованій території) буде сигналом того, що Україна - єдина країна, заявив Зеленський.

"усе починається з виборів. Ми хочемо одні й ті ж дати, оскільки це важливо і це впливає на ментальність людей, які живуть на тимчасово окупованій території. Ми разом, разом обираємо. Ми одна країна. Це такий важливий ментальний та інформаційний сигнал", - сказав він.

Щодо питання безпеки, то, на думку президента України, у ході підготовки до виборів її можуть забезпечити спільні патрулі.

"Я ставив це питання на нормандській зустрічі. Зараз ми це обговорюємо в Мінську. Думаю, що в нас є можливість дотиснути. Тобто там будуть як українці, так і представники окупованих територій і ОБСЄ. Однак вибори не можуть відбутися, поки ми не контролюємо кордон між Україною і Росією", - додав Володимир Зеленський.

Нагадаємо, чергові місцеві вибори в Україні повинні пройти 25 жовтня 2020 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram