ГоловнаПолітика

Україна не призначатиме посла в РФ, - МЗС

Українське МЗС не підтримало пропозицію Лаврова.

Україна не призначатиме посла в РФ, - МЗС
Здание МИД Украины
Фото: предоставлено автором

Україна не планує призначати посла в Росії найближчим часом. Про це сказано у відповіді Міністерства закордонних справ на запит агентства "Українські новини".

"Заповнення вакантної посади керівника дипломатичної установи України в РФ на цей момент не планується", - сказано у відповіді.

Раніше повідомляли, що Україна погоджує кандидатури послів у 13 з 19 країн, де їх немає, проте не уточнювали, в які з них саме. У відповідь на запит агентства відомство повідомило, що Росії в цьому списку немає.

"Міністр закордонних справ не вносив на розгляд президента України подання щодо кандидатури для призначення на посаду надзвичайного і повноважного посла України в Російській Федерації", - сказано у відповіді.

У січні російські ЗМІ писали, що РФ підбирає кандидатуру для призначення свого посла в Україні. Тоді ж МЗС повідомило, що не отримувало від Росії запиту на призначення посла.

"Запитів на агреман від російської сторони Міністерству закордонних справ України не надходило", - повідомили в українському МЗС.

У разі отримання від російської сторони ноти із запитом на агреман Україна має намір діяти відповідно до усталеної міжнародної практики.

Нагадаємо, в понеділок, 10 лютого, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що РФ буде не проти повернення свого посла до Києва, а Україна може повернути свого посла в Москву.

23 лютого 2014 року МЗС РФ відкликало в Москву російського посла в Києві Михайла Зурабова. Після цього тимчасовим повіреним у справах РФ в Україні став Андрій Воробйов, але він помер 30 травня 2016 року. З листопада 2016 року обов'язки тимчасового повіреного виконував Олександр Лукашик.

Україна відкликала свого тодішнього посла в РФ Володимира Єльченка в березні 2014 року. З 2015 року тимчасовим повіреним у справах України в РФ був Руслан Німчинський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram