ГоловнаПолітика

Епіфаній: Філарет перебуває в самоізоляції

"Ми зверталися і зараз закликаємо його до примирення".

Епіфаній: Філарет перебуває в самоізоляції
Фото: facebook/Патріарх Філарет

Київський митрополит Епіфаній назвав нинішнє становище почесного патріарха ПЦУ Філарета самоізоляцією.

Про це предстоятель Православної церкви України сказав на пресконференції з нагоди першої річниці інтронізації.

"Сьогодні мені було приємно, що вітальне слово промовив [львівський] митрополит Макарій [колишній предстоятель УАПЦ]. Незважаючи ні на що, він став фактично моєю опорою протягом останнього року. Чогось такого ми очікували від Філарета, який має величезний досвід. Але, на жаль, погляди, висловлені ним після Томосу, суперечили загальній думці всіх архієреїв. Тому зараз він перебуває в самоізоляції. Він ієрарх Православної церкви України, ми створили всі необхідні умови для його існування як ієрарха. У нього своя резиденція і можливість здійснювати богослужіння та приймати людей. Ми зверталися і зараз закликаємо його до примирення", - сказав Епіфаній.

Нагадаємо, що Філарет - один із творців Православної церкви України - 2019 року відмовився її визнавати. Він наполягає, що УПЦ КП досі існує і він її патріарх.

На початку травня 2019 року з'ясувалося, Філарет продовжує користуватися офіційними бланками Київського патріархату, видає від імені цієї структури ордени і медалі, публікує від імені Київського патріархату розпорядження і вимагає їх виконання від єпископів і священників новоствореної ПЦУ.

24 травня на Синоді Православної церкви України Філарета намагалися переконати, що УПЦ КП більше не існує, але не змогли зробити це.

У грудні 2019-го почесний патріарх Філарет заявив, що Томос від Вселенського патріарха на створення Української автокефальної помісної церкви несправжній і узалежнює Українську церкву від Константинополя.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram