ГоловнаПолітика

Шокін розповів, як його намагалися отруїти ртуттю

"Було дві зупинки серця, вісім діб у реанімації, вчився ходити заново".

Шокін розповів, як його намагалися отруїти ртуттю

Колишній генеральний прокурор України Віктор Шокін заявив, що його отруїли ртуттю п'ять місяців тому.

Про це Шокін розповів в інтерв'ю ТСН.

За словами ексгенпрокурора, вперше йому стало погано у вересні 2019 року, коли він був у Греції після смерті брата.

"І ось 10 вересня, коли я вийшов з машини, я втратив свідомість і впав. Я не пам'ятаю, що було далі, але мені потім розповідали, хто був присутній поруч, що мені дуже пощастило, що це сталося саме в цьому місці і в цей час. Це сталося приблизно об 11:40, дуже поруч був госпіталь, швидка допомога і дуже хороші фахівці", - сказав ексгенпрокурор.

Шокін додав, що у нього було дві зупинки серця.

"Згідно з висновком грецької клініки, де я перебував спочатку в реанімації, у мене було дві зупинки серця. Для того, щоб мене повернути з того світу, були застосовані електрошокери для моєї реанімації. Потім я перебував вісім діб у реанімації, а потім мене перевели в палату. Я не міг ходити, вчився там ходити заново", - сказав він.

Шокін заявив, що його виписали 20 вересня, а 22 вересня він прибув до Києва.

Пізніше, за словами Шокіна, було встановлено, що його отруїли ртуттю. На підтвердження він надав виписки з історії хвороби, зроблені у Відні, в клініці "Рудольфіннерхаус", де він проходить лікування у лікаря Миколи Корпана, який лікував третього президента України Віктора Ющенка від отруєння діоксином.

Зараз свій стан Шокін називає задовільним, наступний візит до лікарів до Відня заплановано на лютий.

Він також повідомив, що сподівається на компетентність правоохоронних органів Греції.

"У мене немає явних ворогів, яких я точно знаю, що це ворог. Безумовно, одна з версій, але ця версія вимагає дослідження, але є можливість причетності Байдена якось до цих питань. Я звернувся офіційно до грецьких правоохоронних органів з цього питання, там є моя офіційна заява, просив їх розслідувати. Наскільки мені відомо, кримінальна справа порушена і розслідується, але це тільки моя інформація. Офіційно я ще відповіді не отримав, хоча звернувся досить давно стосовно порушення кримінального провадження у зв'язку з моїм умисним вбивством", - заявив Шокін в інтерв'ю.

Нагадаємо, що Віктор Шокін був генеральним прокурором України з лютого 2015 року по квітень 2016 року.

У листопаді 2015 року невідомі обстріляли робочий кабінет Шокіна в Києві. Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за фактом замаху.

Головний військовий прокурор Анатолій Матіос тоді натякав, що до замаху на Шокіна можуть бути причетні брати Клюєви. Водночас слова Матіоса про те, що зловмисники використовували тепловізор, оскільки вікна були зашторені, викликали глузування.

Шокін подав у відставку у середині лютого 2016 року на прохання президента Петра Порошенка. Однак голосування щодо відставки Шокіна у Верховній Раді минуло лише через півтора місяця - 29 березня 2016 року. 3 квітня 2016 року президент своїм указом звільнив Шокіна.

На початку 2018 року колишній віцепрезидент США Джо Байден розповів, що відставка Шокіна відбулася під його тиском.

Через рік команда Трампа почала використовувати це зізнання, щоб не допустити участі Байдена, одного з найбільш рейтингових кандидатів від Демократичної партії, до виборів президента США.

Адвокат Трампа Руді Джуліані намагався допомогти Шокіну з отриманням американської візи, а потім прилетів до Києва для особистої зустрічі.

29 січня Шокін написав заяву на Байдена в ДБР.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram