ГоловнаПолітика

Рада прийняла відставку Шокіна

Звільнення генпрокурора підтримали 289 депутатів.

Верховна Рада схвалила заяву Віктора Шокіна про відставку за власним бажанням.

За прийняття проекту постанови №4122 віддали свої голоси 289 депутатів. Шокіна в сесійній залі не було.

З тим, хто і як голосував, можна ознайомитися тут. Зі 135 членів фракції Блоку Петра Порошенка 114 проголосували "за", з 81 члена "Народного фронту" відставку Шокіна підтримали 72 депутати, серед 50 позафракційних 32 проголосували "за". Опозиційний блок голосів за відставку не дав. Також "за" проголосували 24 з 26 членів "Самопомочі", 4 з 23 депутатів групи "Відродження", 17 з 21 нардепа від Радикальної партії, 11 з 20 членів групи "Воля народу" і 13 з 19 депутатів "Батьківщини".

За Конституцією, генпрокурора з посади звільняє Президент за згодою парламенту.

Шокін подав у відставку в середині лютого на прохання Петра Порошенка. Тоді це питання йшло у спайці з голосуванням про відставку Кабміну. Однак у березні в ГПУ заявили, що в Раді не знайдеться достатньої кількості голосів, щоб задовольнити заяву. При цьому там повідомили, що в такому разі Шокін працюватиме далі.

63-річний Віктор Шокін зайняв посаду генпрокурора 10 лютого 2015 року. Свою діяльність на посаді він почав із затримання колишнього голови фракції Партії регіонів Олександра Єфремова. Втім, потім Єфремов вийшов під заставу, а анонсоване розслідування інших справ проти регіоналів було провальним. Наприклад, Сергій Клюєв зміг утекти за кордон, а розслідування інших гучних справ застопорилося.

Після затримання влітку 2015 року заступника начальника Головного слідчого управління Генпрокуратури Володимира Шапакіна і заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця в Шокіна виник конфлікт із заступниками - Віталієм Каськом і Давидом Сакварелідзе. Вони не погодили це затримання з генпрокурором.

Касько пішов у відставку в лютому, Сакварелідзе Шокін звільнив сьогодні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram