ГоловнаПолітика

У США оприлюднили нові деталі про роль Трампа в "заморожуванні" військової допомоги Україні

"Чітка вказівка від президента тримати "заморожування".

У США оприлюднили нові деталі про роль Трампа в "заморожуванні" військової допомоги Україні
Фото: EPA/UPG

Американська громадська організація Just Security заявила, що їй вдалося отримати доступ до міжвідомчого листування про "заморожування" військової допомоги Україні.

Про це йдеться на її сайті.

У грудні 2019 року некомерційна організація Center for Public Integrity першою опублікувала близько 300 сторінок документів, пов'язаних із "заморожуванням", але велику кількість тексту там було зафарбовано. Представники Just Security вивчили ці документи без редакторських правок.

Як повідомляє "Голос Америки", з обміну повідомленнями видно, що вказівка затримати кошти йшла особисто від президента Дональда Трампа. Керівники Пентагону, Ради з питань національної безпеки і Державного департаменту намагалися його переконати дозволити використовувати гроші, які Конгрес виділив Україні.

Трамп зацікавився військовою допомогою Україні 19 червня, після того як про це написала Washington Examiner. Пентагон підготував йому детальну довідку.

25 липня співробітник адміністративно-бюджетного управління Майк Даффі зв'язався з представниками Пентагону і доручив "заморозити" виділення коштів Україні для проведення додаткової перевірки. "Заморожування" повинно було тривати до 5 серпня, але потім його декілька разів продовжували.

28 серпня інформація про замороження стала публічною завдяки статті в Politico.

Через день - після зустрічі міністра оборони та держсекретаря з Трампом - Даффі написав в.о. контролера Елейн Маккаскер: "Чітка вказівка від президента тримати "заморожування".

У листуванні також зазначено, що Пентагон побоювався, що провину за "заморожування" потім перекладуть на військових.

Так і сталося. В одному з листів Даффі пише Маккаскер: "Президент хотів перегляду політики, щоб визначити найкраще використання цих коштів. ОМВ [Адміністративно-бюджетне управління] розробило примітку, яка надає повноваження Міноборони здійснити ці необхідні кроки, щоб виділити гроші. Ви ці кроки не зробили всупереч вказівкам ОМВ, і це було ваше рішення не рухатися".

Маккаскер відповіла: "Ви це серйозно? У мене немає слів".

11 вересня Даффі повідомив, що гроші можна витрачати. Причину зняття "заморожування" він пояснити не зміг.

До 1 жовтня, кінця бюджетного року, Пентагон встиг надати Україні 214 мільйонів доларів з 250 мільйонів, закладених в оборонний бюджет. Решту суми було передано в наступні тижні завдяки додатковому положенню в бюджетній резолюції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram