ГоловнаПолітика

"Маріонетки" Москви намагалися зірвати нараду ОБСЄ у Варшаві, - постпред України

Національні делегації країн ОБСЄ "прочитали цю тактику Росії та згуртувалися навколо України".

"Маріонетки" Москви намагалися зірвати нараду ОБСЄ у Варшаві, - постпред України
Постпред Украины при международных организациях в Вене Евгений Цимбалюк
Фото: Укринформ

Росія використовувала маріонеткові організації на нараді Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ з людського виміру у Варшаві, дестабілізуючи її роботу й намагаючись перекласти відповідальність за свої злочини на інших.

Про це заявив постпред України при міжнародних організаціях у Відні Євген Цимбалюк, передає Укрінформ.

"Ми від самого початку наради мали побоювання, що відбуватимуться ці речі: Росія використовувала так звані Gongos - кишенькові маріонеткові неурядові організації - з метою внесення дезорганізації в роботу БДІПЛ, перекладання відповідальності на інших, відвертання уваги від своїх проблем", - заявив Цимбалюк.

Однак, як зазначив постпред України при міжнародних організаціях, спроби Росії здійснювати фальшиві, неповні, селективні виступу привели до того, що Україна опинилася в незручному становищі, а національні делегації країн ОБСЄ "прочитали цю тактику Росії та згуртувалися навколо України".

"Під час завершального засідання всі делегації, можливо, крім азійських країн, відзначили проблеми, які існують у Російській Федерації зі свободою зібрань, правами людини. Ми вдячні партнерам, що вони не забувають про нас і підтримують питання прав людини на тимчасово окупованих територіях у Криму, на Донбасі, що це питання не лишається осторонь, а є в центрі уваги", - констатував український дипломат.

Водночас він зазначив, що в умовах, коли Росія вдається до хитрощів і привозить на нараду ОБСЄ своїх маріонеток, заважаючи роботі БДІПЛ, у роботі організації потрібно почати дискусію про зміну правил участі в нараді.

Цимбалюк висловив сподівання, що наступного року будуть удосконалені правила участі в щорічній варшавській БДІПЛ ОБСЄ.

Протягом двох тижнів роботи наради ОБСЄ у Варшаві на ній виступила значна кількість так званих представників неурядових організацій з Росії. Однак, переважна більшість з них акцентували увагу не на ситуації з порушеннями свобод у Росії, а говорили про ситуацію в Україні, країнах Балтії або Заходу.

Під час наради 17 вересня українська делегація вийшла із зали засідань наради ОБСЄ на знак протесту проти заяв так званих активістів про "російський Крим" і небажання модератора зупинити такі виступи.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram