ГоловнаПолітика

Ексглава української асоціації металоторговців виявився топменеджером Курченка в "ДНР", - НВ

Федосєєву належить кілька ТОВ, зареєстрованих у Києві.

Колишній глава Української асоціації металоторговців (УАМ) Андрій Федосєєв виявився топменеджером ЗАТ «Зовнішторгсервіс» (ЗТС, Південна Осетія), яке управляє промисловими активами в так званій "ДНР" і належить до сфери впливу олігарха Сергія Курченка.

УАМ фактично не функціонує з 2009 року, але формально Федосєєв досі є її керівником, пише Новое время.

Андрей Федосеев (в очках)
Фото: makeevka.ru
Андрей Федосеев (в очках)

На сайті makeevka.ru, який позиціонується як офіційний ресурс окупаційної влади міста Макіївка, в липні цього року був розміщений фоторепортаж про святкування Дня металурга. У заході взяли участь різні представники «ДНР». Серед них був заступник генерального директора з комерції ЗАТ «Зовнішторгсервіс» Андрій Федосєєв, фотографії якого були опубліковані в репортажі.

На сьогодні цей сайт не відкривається, але кешоване зображення сторінки збереглося в пошуковій системі google.

Андрей Федосеев на Дне металлурга в Макеевке в 2019 году
Фото: makeevka.ru
Андрей Федосеев на Дне металлурга в Макеевке в 2019 году

Андрій Федосєєв був засновником кількох металоторговельних компаній у Дніпрі та Києві. У 2005 році очолив Асоціацію «Українська асоціація металоторговців» (УАМ), яка об'єднувала понад 20 металоторговельних підприємств з різних регіонів України. Відповідно до реєстру Міністерства юстиції України формально він досі  є її керівником, хоча Асоціація фактично не функціонує близько 10 років. Також йому належить кілька ТОВ, зареєстрованих у Києві.

У червні 2010 року Андрій Федосєєв був заарештований у справі про неповернення кредиту в розмірі 5,1 млн грн, залученого в банку «Національні інвестиції» (Київ). У квітні 2011 року він відстояв свої інтереси в ході судових розглядів і був випущений на свободу.

Агентство Інтерфакс-Україна тоді повідомляло, що Федосєєв має намір відновити роботу асоціації та свого бізнесу, який був пов'язаний з торгівлею металопрокатом.

ЗАТ «Зовнішторгсервіс» - компанія, зареєстрована в республіці Південна Осетія, яка визнана Російською Федерацією і ще 4 державами-членами ООН.

Формальні засновники ЗТС невідомі, але вважається, що її контролює український олігарх-утікач Сергій Курченко. Основна функція компанії - постачання сировиною і збут готової продукції промислових підприємств, які розміщені на непідконтрольній уряду України території Донецької та Луганської областей. На кожному з підприємств створено філії «ЗТС».

Навесні цього року українські ЗМІ з посиланням на один з телеканалів Донецька опублікували перелік активів, якими управляє «Зовнішторгсервіс».

Серед них підприємства металургійної промисловості: Донецький МЗ, Єнакіївський МЗ, Макіївський МЗ, Харцизький трубний завод (усі - Донецька обл.), Алчевський МК (Луганська обл.).

Підприємства добувної промисловості: Комсомольське рудоуправління, Докучаєвський флюсо-доломітний комбінат (обидва - Донецька обл.), «Краснодонвугілля», «Свердловантрацит», «Ровенькиантрацит» (усі - Луганська обл.).

Підприємства хімічної промисловості: Єнакіївський коксохімпром, «Ер Лікід», Ясинівський коксохімічний завод, Макіївкокс (усі - Донецька обл.).

До весни 2017 року перерахованими підприємствами управляли компанії, зареєстровані в Україні. Однак після організації транспортної блокади, так званих, «ДНР» і «ЛНР», усі ці активи були «націоналізовані» окупаційною владою.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram