ГоловнаПолітика

Антикорупційний суд відмовився від справи про "диктаторські закони"

Підсудність Єфремова, Стояна та Гордієнка визначить апеляційна палата ВАКС.

Антикорупційний суд відмовився від справи про "диктаторські закони"
Фото: facebook/Вищий антикорупційний суд

Вищий антикорупційний суд вирішив, що кримінальне провадження про "диктаторські закони" проти колишніх депутатів Верховної Ради Олександра Єфремова, Олександра Стояна і Сергія Гордієнка не належить до його підсудності.

Про це пише "Інтерфакс-Україна" за підсумками підготовчого засідання, яке відбулося 24 вересня.

Протягом засідання захист підсудних заявив, що ця справа не підсудна ВАКС. Прокурори наполягали, що справа може і повинна розглядатися у ВАКС. Після заслуховування аргументів сторін суд пішов у нарадчу кімнату, після чого заявив про безпідставність доводів прокурорів і оголосив рішення.

В Апеляційну палату ВАКС буде зроблено подання для прийняття рішення про скерування справи до іншого суду. Але за рішенням апеляційної інстанції справу можуть знову повернути у ВАКС.

Рішення суддів пов'язане з тим, що 22 вересня набули чинності зміни до Кримінального процесуального кодексу України, якими була розмежована підсудністькримінальних проваджень за корупційними злочинами між місцевими судами і ВАКС.

Нагадаємо, кримінальну справу стосовно Єфремова, Стояна та Гордієнка за ухвалення "диктаторських законів" розслідували за ст.364, ч.2 (зловживання владою і службовими повноваженнями) і ч.2 ст.366 (службове підроблення) Кримінального кодексу.

До суду її передали ще 2015 року, але досі далі від підготовчого засідання справа не дійшла.

16 січня 2014 року депутати методом підняття рук проголосували за пакет законів, які давали владі більше можливостей для придушення протестів. Тоді заборонили рух автомобілів колонами понад 5, за організацію зібрань і мітингів установили штраф і арешт до 10 діб, передбачили введення кримінальної відповідальності за екстремізм і за наклеп, блокування держбудівлі й ін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram