ГоловнаПолітика

Суд зняв арешт з "вертолітного майданчика Януковича"

Рішення від 5 квітня 2019 року скасовано.

Суд зняв арешт з "вертолітного майданчика Януковича"
Фото: veselahata.com

Київський апеляційний суд скасував арешт конгресно-виставкового центру "Парковий", який називають вертолітним майданчиком експрезидента Віктора Януковича.

Відповідне рішення суд ухвалив 5 вересня, передає РБК-Україна.

Повідомляється, що суд скасував рішення від 5 квітня 2019 року, яким на "Парковий" наклали арешт і передали його для управління Національному агентству з розшуку та менеджменту активів.

На думку Київського апеляційного суду, прокуратура не довела, що "Парковий" повинен бути речовим доказом і пов'язаний з розслідуванням, яке стосується порушень під час його будівництва.

Також правоохоронці нібито не обґрунтували необхідності арешту, а в самому розслідуванні не повідомлялося про підозру жодній людині.

Нагадаємо, у жовтні 2018 року конгресно-виставковий центр "Парковий" передали в управління комунальному підприємству Києва.

Однак Господарський суд Києва 24 січня заборонив виконувати договір з управління активами арештованого концертно-виставкового центру "Парковий". Рішення було ухвалено як забезпечувальний захід за позовом ТОВ "Амадеус Ко", власника "вертолітного майданчика".

У лютому суд наказав повернути "вертолітний майданчик Януковича" старому власнику.

Пізніше цього самого місяця повідомлялося, що народний депутат Максим Єфімов купив "вертолітний майданчик Януковича" і оформив його на маму. Він заявив про намір передати КВЦ "Парковий" в управління міжнародної компанії.

У травні НАБУ вилучило документи щодо "вертолітного майданчика Януковича" і "Межигір'я" під час обшуку в АРМА.

Нагадаємо, вертолітний майданчик у Києві було відкрито 6 червня 2012 року, він розташований за декілька сотень метрів від Верховної Ради. Її повинен був використовувати тодішній президент Віктор Янукович, щоб добиратися з Межигір'я, але він так і не здійснив жодного польоту.

Влітку 2016 року генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що об'єкт будували на гроші від незаконного відшкодування ПДВ.

Кримінальне провадження про будівництво вертолітного майданчика розслідується за сімома статтями Кримінального кодексу: ч. 5 ст. 191 (розкрадання), ч. 5 ст. 298 (пошкодження об'єктів культурної спадщини), ст. 356 (самоправство), ч. 1 ст. 358 (підроблення документів), ч. 2 ст. 364 (зловживання владою), ч. 2 ст. 364-1 (зловживання повноваженнями посадовими особами юридичної особи приватного права), ч. 3 ст. 368-4 (підкуп особи, яка надає публічні послуги).

Одним з підозрюваних у рамках цієї справи є колишній мер Києва Леонід Черновецький.

Майно "Паркового" заарештовано і передано Національному агентству з питань повернення корупційних активів (АРМА). У жовтні 2018 року АРМА віддала майданчик в управління комунальному підприємству "Центр організації дорожнього руху". У разі, якщо об'єкт буде конфіскований у попереднього власника, Київ розраховує отримати КВЦ у свою власність.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram