ГоловнаПолітика

Порошенко рекомендує утриматися від перегляду досягнутих в рамках Мінських угод домовленостей

За його словами, "дорожня карта" узгоджена і на найвищому рівні, і на рівні міністрів закордонних справ та дипломатичних радників.

Порошенко рекомендує утриматися від перегляду досягнутих в рамках Мінських угод домовленостей
Фото: eurosolidarity.org

"Дорожня карта" виконання Мінських угод має чітко узгоджене питання проведення виборів на тимчасово окупованих територіях виключно за українським законодавством. Про це сказав п'ятий президент України, лідер політичної партії "Європейська Солідарність" Петро Порошенко в програмі "Рандеву" на 5 каналі.

"Я б просив не грати в перегляд досягнутих домовленостей у Мінському форматі. Зокрема і тих, за якими стоять підписи Порошенка і Путіна, Меркель і президента Французької Республіки на той час Олланда", - наголосив він.

"У нас є 13 пунктів Мінських угод. Вони є базовими документами, де є виконання тих обов'язків, які зроблені", - зазначив Петро Порошенко. Він наголосив, що була узгоджена "дорожня карта" імплементації Мінських угод.

"Це означає, що і коли має робитися", - пояснив він, додавши, що вона обговорювалася в нормандському форматі - і на найвищому рівні, і на рівні міністрів закордонних справ та дипломатичних радників.

"І перше - повинен бути зроблений компонент безпеки, який дає можливість гарантувати вільне волевиявлення громадян і проведення вільних виборів", - особливо наголосив п'ятий президент України.

"У Мінських угодах записано, що це має бути за українським законодавством. Це має бути організовано українськими державними органами. Українським політичним силам має бути гарантована участь у цих виборах. Кандидати від України повинні їздити та агітувати. І тільки за цих умов ці вибори будуть вільними", - заявив Петро Порошенко.

Якщо провести вибори за таємної присутності російських окупаційних військ, коли незаконні збройні формування, як чітко записано в Мінських угодах, не будуть роззброєні, а перешкоджатимуть вільному волевиявленню і проведенню кампанії, на думку експрезидента, вони не можуть за визначенням бути визнані вільними.

"Отже, ще раз - виведення військ, роззброєння незаконних формувань, вивезення артилерійського та танкового озброєння, чітка позиція щодо забезпечення перекриття межі неконтрольованої ділянки російсько-українського кордону, присутність українських політичних сил та українського законодавства та українських організаторів", - зазначив він.

За словами Петра Порошенка, надзвичайно важливим є забезпечення участі у голосуванні тимчасово переміщених осіб.

"Кажуть, що 1,5 млн українських громадян, які постійно проживають в Донецьку і були змушені виїхати, і зараз Росія перешкоджає їхній участі. Тому я вимагаю високого рівня компетентності під час розмов про участь або неучасть", - сказав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram