ГоловнаПолітика

Повідомити про корупцію буде вигідніше, ніж промовчати, - директор IDF Україна

Повідомити про корупцію буде вигідніше, ніж промовчати, - директор IDF Україна

Нові законодавчі зміни, які розробляються, передбачають створення таких умов, коли в людини буде виникати бажання не мовчати, а розповісти про корупційне правопорушення.

Про це заявила директор Фонду інновацій і розвитку (IDF) України Людмила Євсеєнко, коментуючи законодавчі ініціативи з приводу викривачів корупції, які зараз розробляють представники громадських організацій у рамках активностей Нацради з питань антикорупційної політики в рамках ідеології, запропонованої Офісом президента України.

"Мета цих законодавчих змін - дати викривачу корупції чіткі сигнали і розуміння того, що повідомити про корупцію йому буде набагато вигідніше, ніж мовчати про неї. У нас український менталітет, коли "моя хата з краю", і в результаті люди, навіть яким відомо про корупційні правопорушення, не повідомляють про них, оскільки бояться переслідувань, втратити роботу, вважають, що це не їхня справа, або просто вважають, що промовчати буде корисніше і простіше", - заявила Людмила Євсеєнко.

За її словами, сьогодні 36,4% українців готові приєднатися до різних форм організованої боротьби з корупцією. Однак реально повідомляють про корупцію тільки 12,6%.

"Більшість боїться повідомляти, оскільки на рівні держави зараз відсутній реальний захист викривачів корупції. А деякі просто не вважають за потрібне самостійно на власному прикладі включитися в боротьбу з корупцією, почати, як то кажуть, з себе. У підсумку такий дієвий у всьому світі інструмент боротьби з корупцією, як викривачі, в Україні просто не працює. І зараз є унікальний шанс змінити цю ситуацію, прийнявши відповідні законодавчі зміни".

Нагадаємо, 19 серпня в Офісі президента України під керівництвом заступника голови ОПГ Руслана Рябошапки відбулося обговорення представниками громадських організацій і міжнародними партнерами України в сфері боротьби з корупцією напрацьованих змін до законодавства стосовно викривачів корупції.

Проекти законів, які готуються, регламентують способи і порядок повідомлення про корупційні або пов'язані з корупцією правопорушення, процедури розгляду таких повідомлень, права і гарантії захисту викривачів, їх близьких осіб та інших осіб, які сприяли розкриттю викривачем інформації, включаючи право викривача отримувати дані про стан розгляду наданої інформації, право на безоплатну правову допомогу, конфіденційність, а також на матеріальну винагороду в межах 10% від суми відшкодованих державі збитків або розміру неправомірної вигоди (хабара).

Співавторами законопроєктів стосовно викривачів є представники Інституту прикладних гуманітарних досліджень, Фонду інновацій та розвитку (IDF), а також проекту USAID "Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні" (SACCI).

Відповідні законопроєкти, підготовлені з урахуванням передвиборних зобов'язань Володимира Зеленського, будуть внесені президентом як невідкладні для позачергового розгляду парламентом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram