ГоловнаПолітика

Українська адвокатура стала на шлях цифрової трансформації, - Ізовітова Актуально

Адвокатська спільнота позбувається бюрократії і спрощує доступ громадян до захисту своїх прав.

Українська адвокатура стала на шлях цифрової трансформації, - Ізовітова
Фото: pravo.ua

Голова Національної асоціації адвокатів України розповіла про те, як за допомогою інновацій адвокатська спільнота позбувається бюрократії і спрощує доступ громадян до захисту своїх прав.

Адвокатура, реформована 2012 року в недержавний незалежний і самоврядний інститут, адаптувала десятки технологічних рішень, які спрощують доступ громадян до правової допомоги та націлені на професійну адвокатську спільноту. За рівнем діджиталізації українська адвокатура на цей момент випереджає багатьох іноземних колег, і вони поділяють цю думку.

Про це повідомила Лідія Ізовітова, голова Національної асоціації адвокатів України, пише Новое Время.

"Наші онлайн-проєкти є інструментом не тільки практичного спрямування, а й способом подолання корупційних ризиків, спрощення бюрократичних процедур, гарантування громадянам професійної правової допомоги та підвищення ефективності захисту", - зазначила вона.

Голова НААУ розповіла про три основні ІТ-продукти, які зараз впроваджені і використовуються в адвокатській спільноті. Найвідоміший і наймасштабніший - Єдиний реєстр адвокатів України (ЄРАУ).

"Реєстром користуються судді, правоохоронні органи для підтвердження статусу захисника, а звичайні громадяни можуть знайти в цій базі професійного адвоката відповідно до чинних правил на заняття адвокатською практикою. Розуміючи унікальність цього реєстру, адвокатура з 2012 року постійно інвестувала в його розвиток. Зараз профіль кожного адвоката в офіційному реєстрі містить не тільки базову інформацію, визначену профільним законом, а й додаткові дані про професійні досягнення, готовність адвоката надавати правову допомогу pro bono, посилання на профіль у ФБ і актуальні контакти самого адвоката, прізвища його помічників", - прокоментувала Лідія Ізовітова.

Окрім ЄРАУ, є також професійні сервіси для адвокатів, які створені для того, щоб знизити бюрократичне навантаження на органи адвокатського самоврядування та мінімізувати «паперову» складову адвокатської діяльності.

Як пояснила Ізовітова, з початку цього року адвокати як професійні користувачі реєстру отримали можливість створювати онлайн-кабінет на сайті єдиної професійної організації - НААУ.

Кожен адвокат, зареєструвавшись, може скористатися сервісом, який спрощує організаційну роботу і дозволяє оплачувати щорічні внески, доповнювати певну інформацію про себе в ЄРАУ, автоматизувати облік балів підвищення кваліфікації. Через кілька місяців після запуску цього сервісу НААУ запустила онлайн-генерацію ордерів на надання правової допомоги. Цей сервіс вже працює і повністю замінить ордерні книжки старого зразка з початку 2022 року.

Ще один масштабний проєкт переведення повноважень адвокатського самоврядування в онлайн - реформа підвищення кваліфікації і доступу в професію.

- Рада адвокатів своїм рішенням запровадив єдину онлайн-платформу підвищення кваліфікації. На одному ресурсі є дані про всі заходи, всіх операторів підвищення кваліфікації по всій країні. Система передбачає онлайн-реєстрацію адвокатів на всі заходи, фіксацію фактичної присутності на семінарах, зворотний зв'язок у вигляді онлайн-тестування на знання матеріалу семінару та автоматичне нарахування отриманих балів через кабінет адвоката в системі, - розповідає голова НААУ. - Аналогічно онлайн відбувається акредитація та сертифікація заходів і лекторів.

З урахуванням адвокатської монополії, ця стратегія адвокатури є безальтернативною, зазначають у Національній асоціації адвокатів. Її реалізація супроводжується навчанням членів регіональних органів адвокатського самоврядування. Окрему увагу тут приділили старшому поколінню адвокатів, для яких будуть проводити курси комп'ютерної грамотності, щоб адаптувати до нових правил.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram