ГоловнаПолітика

Порошенко: заборона вогню у відповідь можлива тільки за умови введення миротворців ООН

"Ми не можемо мовчати. Ми не можемо допустити реваншу і сповзання назад до Російської імперії".

Порошенко: заборона вогню у відповідь можлива тільки за умови введення миротворців ООН
Фото: Михаил Палинчак

Петро Порошенко прокоментував ініціативи щодо заборони вогню у відповідь на Донбасі і рекомендує "чітко визначити "червоні лінії", за якими настає капітуляція".

Про це він заявив на брифінгу, передають "Українські новини".

"Ми не можемо мовчати. Ми не можемо допустити реваншу і сповзання назад до Російської імперії. Закликаю всі політичні сили чітко висловити свою позицію і щодо спроби реалізації російського сценарію врегулювання ситуації на Донбасі, і з питань європейської інтеграції", - сказав Порошенко.

Він розкритикував заяву представника України в Тристоронній контактній групі з питань Донбасу Леоніда Кучми з приводу нового механізму припинення вогню на Донбасі.

За його словами, жоден із 19 оголошених його указом "режимів тиші" не передбачав заборони на самозахист українських військових.

Порошенко наголосив, що заборона вогню у відповідь можлива тільки за умови введення миротворчої місії ООН на Донбасі.

"Ми чітко підкреслювали з 2015 року необхідність негайного прийняття рішення Радою Безпеки ООН про введення миротворчого контингенту. Ось тоді потрібно було припиняти вогонь без права повторного, тому що тоді на лінії зіткнення і по всій окупованій території перебуватимуть миротворці", - додав екс-президент.

Нагадаємо, представник України в ТКГ з питань Донбасу Леонід Кучма за підсумками засідання заявив, що засідання робочих груп уперше пройшло конструктивно. ТКГ обговорювала проблеми безпеки, фіксації не тільки часу початку "режиму тиші" на Донбасі, а й механізму його впровадження. За його словами, необхідно ввести заборону на вогонь, а також заборону на обстріл цивільних об'єктів - шкіл, дитячих садків.

Формат миротворчої місії є спірним питанням для України і РФ, яка підтримує бойовиків Донбасу. Україна розраховує на повномасштабну місію, яка візьме під контроль усю окуповану територію, включно з держкордоном. Росія пропонує лише "охоронну місію" для забезпечення безпеки спостерігачів ОБСЄ в районі лінії зіткнення.

У лютому Порошенко закликав відправити на Донбас технічну місію ООН.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram