ГоловнаПолітика

Мажоритарники Ради зірвуть зміни виборчого законодавства, - нардеп

Черненко прогнозує, що Рада розгляне в другому читанні Виборчий Кодекс.

Мажоритарники Ради зірвуть зміни виборчого законодавства, - нардеп
Александр Черненко
Фото: Макс Левин

Депутати-мажоритарники Верховної Ради можуть зірвати зміни виборчого законодавства. Про це в коментарі LB.ua заявив член Комітету з питань правової політики і правосуддя, член фракції БПП Олександр Черненко.

"Я теж чув про ідею протягнути закон про скасування мажоритарки з підвищенням прохідного бар'єра. Такі ідеї дійсно є. Проте є одне і принципове "але". Ця ідея не пройде, якщо її не підтримає більшість БПП. А поки що я необхідної кількості голосів під цю ідею не бачу", - сказав він.

Черненко прогнозує, що, радше за все, Рада піде шляхом розгляду в другому читанні Виборчого кодексу.

"Там більш ніж 4 тис. поправок. Їх розгляд може затягнутися не на один місяць. Тому, якщо вибори в Раду все-таки будуть дострокові, то виборчих змін не буде. Мажоритарка, як не крути, вигідна БПП, «Батьківщині», так, і самому Зеленському. Якщо ж вибори будуть восени, то ми, можливо, зайдемо в довгий процес прийняття Виборчого кодексу, який ще не факт, що буде прийнято. У кожному разі, навіть за умови його прийняття, він буде працювати тільки на наступних виборах, а не восени. Тому поки що я не бачу реальних підстав для реалізації цієї ідеї. Голосів немає. Наші мажоритарники точно проти", - упевнений він.

Нагадаємо, Виборчий кодекс було прийнято в першому читанні в листопаді 2017 року. Він передбачає відмову від мажоритарної системи виборів і перехід на пропорційну з відкритими партійними списками. У грудні минулого року повідомляли, що робоча група "фактично завершила" підготовку Виборчого кодексу до другого читання.

Раніше заступник голови Комітету з питань правової політики і правосуддя Леонід Ємець заявив, що в Раді є голоси за новий виборчий закон. Він підкреслив, що мова не про прийняття Виборчого кодексу, а про новий законопроект.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram