ГоловнаПолітика

Порошенко поставив Мазепу на один щабель з Вашингтоном, Боліваром і Ганді

"Для імперій вони - зрадники, для народів вони - герої".

Порошенко поставив Мазепу на один щабель з Вашингтоном, Боліваром і Ганді
Фото: poltava.to

Президент Петро Порошенко вважає, що український гетьман Іван Мазепа на одному щаблі з Джорджем Вашингтоном, Сімоном Боліваром і Махатмою Ганді.

Про це він сказав на урочистостях з нагоди 350-річчя заснування гетьманської резиденції в Батурині.

"Мазепа вчинив так само, як Джордж Вашингтон, Сімон Болівар чи Махатма Ганді. Для імперій, яким підпорядковувалися їхні народи, вони все одно зрадники. І Вашингтон, і Ганді, і Болівар, і Мазепа. Але для самих народів - борці за свободу, за незалежність, хоч і йшли до неї різними шляхами. Для народів вони герої", - сказав президент України.

Порошенко зазначив, що Російська імперія "не шкодувала чорної фарби", щоб спотворити образ Мазепи, але це не завадило, а навпаки - допомогло Мазепі стати символом українського опору. "Тільки в минулому столітті з'явилися такі почесні звання, як петлюрівець і бандерівець, але всі вони починали з мазепинця", - нагадав президент.

У промові він також процитував вірш, авторство якого приписують Мазепі: "Чрез незгоду всі пропали, самі себе звоювали". Порошенко вважає, що в цих словах є урок сучасним політикам.

"Тому що дехто вже настільки захопився внутрішньою боротьбою, що не хоче ні бачити, ні чути, що ж відбувається на нашому північно-східному і східному кордонах. Для них війни не існує. Так само не було у 18-20 роках двадцятого століття. Билися між собою і москалям здали Україну", - сказав Порошенко.

Нагадаємо, що у 2016 році в Полтаві відкрили пам'ятник Івану Мазепі. Ще один пам'ятник з'явився у 2017 році в Коломаці, де Мазепа був обраний гетьманом Війська Запорозького.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram