ГоловнаПолітика

Клімкін: після рішення КС безвіз не скасують, але може виникнути "криза довіри"

"ЄС не каратиме мільйони українських громадян за це рішення".

Клімкін: після рішення КС безвіз не скасують, але може виникнути "криза довіри"
Павел Климкин
Фото: www.eurointegration.com.ua

Міністр закордонних справ Павло Клімкін вважає, що Європейський Союз не скасує дію безвізового режиму з Україною через рішення Конституційного Суду за статтею про незаконне збагачення.

Про це він написав у Фейсбуці.

"Телефон розривається від дзвінків з питанням: «А що ж буде з безвізом у світлі резонансного рішення Конституційного Суду?». Давайте спробуємо заспокоїтися. Упевнений, ЄС не каратиме мільйони українських громадян за це рішення. Зрештою, саме українці страждають від корупції і корупційних схем", - зазначив Клімкін.

Він підкреслив, що боротьба з корупцією - це не просто процес, а конкретний результат і частина зобов'язань України перед західними партнерами.

"Трагедія ситуації насправді в тому, що боротьба з корупцією критично необхідна нам самим. Водночас це дійсно частина наших зобов'язань перед друзями і партнерами, в тому числі щодо безвізу. І я вважаю, що зобов'язання існують, щоб їх виконувати. У відносинах між партнерами повинні неодмінно існувати дві речі: довіра і послідовність. Тому нам терміново потрібно знайти залізобетонне правове рішення, яке раз і назавжди врегулює всі питання. І не тільки на перспективу, але і не дозволить звести нанівець всю проведену за ці роки антикорупційну роботу", - вважає голова МЗС.

"Інакше - мати серйозну кризу довіри у відносинах з нашими друзями і партнерами. І на кону не просто безвізовий режим, а підтримка України. Не маємо права підвести тих, хто в нас вірить, а головне - самих себе", - додав міністр.

Нагадаємо, 26 лютого КС скасував статтю про незаконне збагачення в Кримінальному кодексі через некоректне формулювання. У ній під незаконним збагаченням малося на увазі "набуття особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у власність активів у значному розмірі, законність підстав придбання яких не підтверджена доказами, а так само передача ним таких активів будь-якій іншій особі".

Судді визнали, що в такій редакції стаття про незаконне збагачення не узгоджується з конституційним принципом презумпції невинуватості (ч. 1-3 ст. 62 Конституції) і конституційним приписом про неприпустимість притягнення особи до відповідальності за відмову давати покази або пояснення щодо себе, членів сім'ї або близьких родичів (ч. 1 ст. 63 Конституції).

Після цього президент Петро Порошенко підготував законопроект з іншим формулюванням.

Стаття 368-2, що передбачає кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, була включена до Кримінального кодексу в 2011 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram