ГоловнаПолітика

Злочини проти Майдану досі не розкриті через відсутність підтримки керівництва країни і правоохоронців, - Горбатюк

36 осіб, яких повідомили про підозру, працюють у правоохоронних органах.

Злочини проти Майдану досі не розкриті через відсутність підтримки керівництва країни і правоохоронців, - Горбатюк
Сергей Горбатюк
Фото: Макс Требухов

Начальник Управління спецрозслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк вважає, що розслідування злочинів проти активістів Майдану у 2013-2014 роках досі не завершилося через відсутність підтримки з боку керівництва України і правоохоронних органів, при тому що 36 осіб, яким повідомили про підозру, досі працюють у правоохоронних органах.

Про це він заявив під час круглого столу "П'ять років після подій Євромайдану" в Києві, передає "Інтерфакс-Україна".

"На сьогодні з повідомлених про підозру 36 продовжують працювати в правоохоронних органах, з них 10 - на керівних посадах", - сказав Горбатюк.

Він також нагадав, що в межах спеціального - "заочного" - досудового розслідування про підозру у вчиненні злочинів повідомлено колишніх керівників держави, яких підозрюють в організації злочинів.

Горбатюк додав, що розуміє неповноцінність і недостатність нинішніх результатів слідства.

"Чому не досягнуто повноцінних результатів, незважаючи на всі докладені зусилля? З усіх осіб, які оточували розслідування, тільки сім'ї Небесної Сотні, їхні адвокати, представники громадських організацій (сприяли слідству, - ред.)... На жаль, тієї допомоги, підтримки, яка потрібна була і яку, перш за все, декларували, (слідчі, - ред.) її не отримували. (підтримку, - ред.) Саме від керівництва держави, керівництва правоохоронних органів", - сказав начальник Управління спецрозслідувань ГПУ.

У цьому контексті він розповів про дії керівництва МВС і СБУ, які не сприяли розслідуванню, крім розслідування використання "тітушок" на Майдані.

Нагадаємо, в листопаді минулого року Горбатюк, звітуючи про перебіг слідства у справах Майдану, заявляв, що закиди про неналежне розслідування справ Майдану і відсутність результатів несправедливі. За його словами, всього по країні розслідують 4700 епізодів злочинів, скоєних проти учасників протесту, і велику частину злочинів розкрито - встановлено обставини, виконавців, організаторів, поплічників. За словами Горбатюка, повідомлено про підозру 442 людини, щодо 289 підозрюваних справи направлено до суду. Під вартою перебувають 13 осіб, визнано винними судом 52 людей, дев'ятьох засуджено до позбавлення волі.

Разом із тим він визнав, що вбивства Сергія Нігояна, Михайла Жизневського і Романа Сеника досі не розкриті. Горбатюк також дорікав судовій інстанції в затягуванні розгляду таких справ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram