ГоловнаПолітика

СБУ оголосила в розшук фігуранта справи про збитий над Донбасом малайзійський "Боїнг"

Офіцер ГРУ Олег Іванніков брав участь у перекиданні "Бука" з РФ.

СБУ оголосила в розшук фігуранта справи про збитий над Донбасом малайзійський "Боїнг"
Офицер ГРУ РФ Олег Иванников
Фото: ru.bellingcat.com

Служба безпеки України оголосила в розшук офіцера ГРУ РФ Олега Іваннікова, повідомляють на сайті Міністерства внутрішніх справ України.

Іваннікова розшукують за "створення терористичної організації, керівництво або участь у ній" і за "ведення агресивної війни" проти України (ч. 1 ст. 258-3 і ч. 2 ст. 437 Кримінального кодексу України).

Фотографії Іваннікова не подано.

За даними дослідницької групи Bellingcat і журналістів видання The Insider, у перекиданні на територію України ЗРК "Бук", яким збили малайзійський Boeing, брав участь Олег Володимирович Іванніков. Раніше він був міністром оборони Південної Осетії (де фігурував під іменем Андрій Іванович Лаптєв), а також куратором приватної військової компанії Вагнера на Донбасі.

Нагадаємо, 17 липня 2014 року Boeing 777 рейсу MH17 "Малайзійських авіаліній" зазнав аварії над сходом України. На його борту перебували 298 осіб, усі вони загинули. Більшість пасажирів були громадянами Нідерландів.

24 травня 2018 року Міжнародна слідча група прийшла до висновку, що лайнер збили ракетою з комплексу "Бук", що належав російській 53-й зенітній ракетній бригаді ППО, базованій у Курську. Україна зробила аналогічні висновки наступного дня після катастрофи.

Розслідувачі з Bellingcat 2017 року знайшли фотографію "Бука", з якого збили лайнер, зняту на території військової частини в селищі Маршала Жукова під Курськом. Ще одна доповідь була присвячена водіям вантажівок у колонах, які перевозили російські "Буки" в червні і липні 2014 року.

За фотографіями водія Дмитра З. дослідники встановили особи ще сімох людей з 69-ї окремої бригади матеріального забезпечення (в/ч 11385), які брали участь у транспортуванні "Буків" (у тому числі "Бука 332", з якого збили MH17) з Курська на різні ділянки біля російсько-українського кордону в період 23-25 червня і 19-21 липня 2014 року.

Британська розвідка також повідомляла, що "Бук" завезли в країну і згодом вивезли російські військові.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram