ГоловнаПолітика

У Щецині відкрили пам'ятник "жертвам українських націоналістів"

"Мова не про помсту, а про пам'ять".

У Щецині відкрили пам'ятник "жертвам українських націоналістів"
Фото: facebook.com/bogdanchervak

У суботу, 9 лютого, на центральному кладовищі польського міста Щецин відкрили пам'ятник "жертвам українських націоналістів 1939-1947 років".

Про це пише місцеве видання wPolityce.

"Здавалося б, після Аушвіца, після Пальміри, після Катині та Колими ми знаємо все про зло, але геноцид на Волині та в Східній Малопольщі показує нам ще одне, варварське обличчя зла. Це загадка, яку ми навряд чи зрозуміємо, адже що в мозку - не в душі ж - могло заглушити совість, змусити людину кинутися з сокирами на безпомічних неозброєних людей, на маленьких дітей, на жінок. Це таємниця зла", - заявив на церемонії відкриття пам'ятника президент Інституту національної пам'яті Польщі Ярослав Шарек.

Водночас представник асоціації "Східні Креси. Спадщина і пам'ять" Єжи Мужило підкреслив, що пам'ятник не спрямований проти українців. "Мова не про помсту, а про пам'ять", - сказав він.

Мужило сподівається, що трагічний історичний досвід призведе до розумного і плідного співіснування і співпраці "таких близьких між собою слов'янських народів - польського та українського", щоб побудувати щасливе майбутнє для наступних поколінь.

Дату відкриття пам'ятника було вибрано не випадково. 9 лютого 1943 року відбувся напад на польське село Паросля Перша, яке розташовувалося на території нинішньої Рівненської області. Тоді було вбито 173 поляка. Різанину в Парослі польські історики вважають початком так званої "Волинської різанини". Документи, втім, не підтверджують участь у нападі  українців, зокрема, підрозділів УПА.

Нагадаємо, 22 липня 2016 року польський Сейм (нижня палата парламенту) ухвалив резолюцію, в якій Волинську трагедію визнано геноцидом. Відповідно до рішення, 11 липня відзначатиметься в Польщі як День пам'яті жертв геноциду, вчиненого українськими націоналістами щодо громадян Другої Речі Посполитої.

У вересні 2016 року Верховна Рада України прийняла у відповідь заяву з проханням не політизувати українсько-польську історію.

Збройні конфлікти між поляками й українцями почалися під час Другої світової війни і тривали до 1947 року. Історики, особливо польські, виокремлюють 1943 рік і події на Волині, відомі як Волинська різанина (в Польщі) або Волинська трагедія (в Україні). В інші роки вони відбувалися в інших регіонах. Точної кількості загиблих у цих конфліктах невідомо досі, але жертви обчислюються десятками тисяч. Більшість загиблих була поляками.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram