ГоловнаПолітика

Рада закликала Сейм Польщі не політизувати українсько-польську історію

Українські депутати відповіли на визнання геноциду громадян Речі Посполитої.

Рада закликала Сейм Польщі не політизувати українсько-польську історію
Фото: poland-ukraine.com.ua

Верховна Рада на вечірньому засіданні в четвер ухвалила заяву у відповідь на рішення Сейму Польщі визнати Волинську трагедію геноцидом громадян Речі Посполитої з боку українських націоналістів.

За неї проголосували 247 народних депутатів.

Українські депутати висловили розчарування цим рішенням своїх польських колег. На їхню думку, резолюція польського парламенту поставила під загрозу політичні і дипломатичні зусилля обох країн, спрямовані на взаємне прощення і примирення.

Парламент вважає встановлення 11 липня днем пам'яті жертв геноциду, вчиненого українськими націоналістами проти громадян Другої Речі Посполитої, проявом політизації трагічних сторінок українсько-польської історії. У Раді також звертають увагу Польщі на те, що антиукраїнські дії і розпалювання антиукраїнських настроїв розгортається в момент, коли Україна вразлива найбільше і фактично перебуває у стані війни з Російською Федерацією.

Парламент закликав політиків України і Польщі залишити історію історикам, які повинні мати простір для інтерпретації історичних фактів.

"Верховна Рада України звертається до польських колег з пропозицією припинити політизацію трагічних сторінок українсько-польської історії і зосередити зусилля на конструктивній побудові взаємовідносин між Україною та Республікою Польща для зміцнення партнерства в демократичній Європі на підставі європейських цінностей", - також сказано в заяві.

Нагадаємо, польський Сейм (нижня палата парламенту) в п'ятницю, 22 липня, 432 голосами прийняв резолюцію, в якій Волинська трагедія визнається геноцидом. Відповідно до рішення, 11 липня відзначатимуть у Польщі як День пам'яті жертв геноциду, вчиненого українськими націоналістами щодо громадян Другої Речі Посполитої.

Цього року виповнилося 73 роки Волинської трагедії, що забрала життя десятків тисяч поляків і українців під час взаємних конфліктів на території нинішньої Західної України.

Збройні конфлікти між поляками і українцями почалися під час Другої світової війни і тривали до 1947 року. Однак історики, особливо польські, окремо виділяють 1943 рік і події на Волині, відомі як Волинська різанина (в Польщі) або Волинська трагедія (в Україні). В інші роки вони відбувалися в інших регіонах. Точна кількість загиблих у цих конфліктах досі невідома, але жертви обчислюються десятками тисяч. Більшість загиблих були поляками.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram