ГоловнаПолітика

Українські вибори на 50% фінансуються за рахунок тіньових коштів, - КВУ

Законодавство не передбачає жорстких санкцій щодо кандидатів за порушення передвиборної кампанії.

Українські вибори на 50% фінансуються за рахунок тіньових коштів, - КВУ
Фото: Макс Требухов

Передвиборні кампанії в Україні традиційно фінансуються з тіньових доходів, що становить 50% обсягу фінансування. Про це повідомив глава Комітету виборців України Олексій Кошель, повідомляє Громадське.

"Проблема тіньового фінансування виборчих кампаній досить серйозна, тому що мова йде не просто про те, що політики оплатили борди або іншу діяльність поза виборчим фондом. Йдеться про те, що політики використовують готівкові кошти, йдеться про чорні каси... Ця технологія має не один рік і не один десяток років. Традиційно з початку 90-х українська політика і українські вибори обсягом понад 50% фінансуються за рахунок тіньових коштів", - сказав Кошель.

"Більшість - це чорна готівка, про це знають всі, це стало певною традицією виборчої кампанії. Дуже важливо, щоб під час цих виборів ми загострили увагу на тіньовому фінансуванні", - додав голова КВУ.

Він також пояснив, що, втім, законодавство не передбачає жорстких санкцій щодо зареєстрованих кандидатів за порушення передвиборної кампанії. Тобто за порушення ніхто з кандидатів не може бути знятий з реєстрації.

"А покарання у вигляді адміністративної відповідальності нічим не загрожує, крім привертання уваги", - сказав Кошель.

Раніше в КВУ повідомляли, що рахунки виборчих фондів відкрили лише 5 з 20 зареєстрованих кандидатів у президенти.

Станом на 31 січня Центральна виборча комісія зареєструвала 26 кандидатів у президенти на виборах 31 березня, дев'ятьом кандидатам ЦВК відмовила в реєстрації. Термін висунення кандидатур і подавання документів закінчується 2 лютого, наступного тижня почнеться передвиборна агітація кандидатів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram