ГоловнаПолітика

Турчинов перейнявся боротьбою силовиків з реабілітаційними центрами

Секретар РНБО ініціював спільну нараду за участю представників МОЗ, МВС і релігійних організацій.

Турчинов перейнявся боротьбою силовиків з реабілітаційними центрами
Фото: facebook/rnbo

Державі не вистачає системних та дієвих програм боротьби з наркоманією та алкоголізмом. Про це секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов написав на своєму сайті.

За його словами, щорічно для протидії цим хворобам дедалі більше релігійних організацій та церков без будь-якої підтримки держави створюють реабілітаційні центри.

Турчинов зазначає, що, на відміну від державних лікарень, незважаючи на великі труднощі з матеріально-технічним забезпеченням, такі центри діють досить ефективно.

"Але замість підтримки, про що свідчать листи, які надходять до мене, спостерігається протидія їхній роботі з боку силових структур. Здається, замість активної боротьби з наркотрафіком, наркодилерами і мережами поширення наркотиків, силовики більш натхненно борються саме з реабілітаційними центрами, закривають їх і переслідують тих, хто їх відкрив", - заявляє секретар РНБО.

Він нагадав, що тільки за останні два роки було проведено 21 обшук реабілітаційних центрів, порушено кримінальні справи.

"Це викликає дуже багато запитань мотивації таких дій", - зазначив Турчинов.

"Саме тому, враховуючи важливість проблеми та звернення, що надходять в РНБО України, я ініціював проведення спільної наради за участю представників МОЗ, МВС та інших силових структур разом з представниками релігійних і громадських організацій для вироблення загальної стратегії координації захисту і реабілітації населення від цієї небезпеки", - заявив політик.

Нагадаємо, в серпні пацієнти реабілітаційного центру в Броварах заявили про незаконне позбавлення волі. З повідомленням про те, що в Броварах за однією з адрес незаконно утримують людей, до правоохоронців звернувся представник уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Слідчо-оперативна група з'ясувала, що за вказаною адресою розташоване товариство з обмеженою відповідальністю, яке займається лікуванням громадян від алкогольної і наркотичної залежності. За місяць перебування в так званому реабілітаційному закладі після оформлення договору з представниками ТОВ родичі утримуваних платять 12 тис. гривень.

На момент прибуття поліцейських у центрі перебували понад 20 підопічних у віці від 20 до 81 року. Четверо з них надали свідчення і заяви в поліцію про незаконне позбавлення волі.

Броварська поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 2 ст. 146 Кримінального кодексу (незаконне позбавлення волі або викрадення людини). Санкція статті передбачає до п'яти років позбавлення волі.

Нагадаємо, в березні у Харкові виявили підпільний центр, де наркозалежних "лікували" молитвами і психологічним насильством. Повідомлялося, що з таких центрів у місті звільнили 200 осіб.

У січні поліція припинила діяльність підпільного центру реабілітації алко- та наркозалежних у Броварах. У цьому центрі місцевий мешканець за певну плату надавав "медичні" послуги в орендованому будинку

Наприкінці серпня поліція закрила реабілітаційний центр "Твоя незалежність" під Тернополем. Чотирьох організаторів заарештовано за рішенням суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram