ГоловнаПолітика

У світовому православ'ї з'явилися сепаратисти, - Клімкін про рішення РПЦ

Голова українського МЗС прокоментував рішення Синоду Російської православної церкви.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін відреагував на рішення Синоду Російської православної церкви, яким вказується припинити поминати предстоятеля Константинопольської церкви патріарха Варфоломія за богослужінням.

"Начебто, в РПЦ припиняють згадувати Всесвятійшого Варфоломія за богослужінням. Схоже, що в світовому православ'ї з'явилися справжні сепаратисти", - написав голова українського зовнішньополітичного відомства в Twitter.

Раніше 14 вересня Синод Російської православної церкви вирішив, що в храмах Московського патріархату призупинять молитовну згадку Константинопольського патріарха Варфоломія. Як зазначалося, це рішення ще не означає розриву євхаристійного спілкування між Москвою і Фанаром, але РПЦ вирішила припинити співслужіння з ієрархами Вселенського патріархату і не братиме участі в роботі органів, які очолюють представники Вселенського патріархату.

При цьому РПЦ вирішила ініціювати Всеправославний собор для обговорення українського питання.

Нагадаємо, в 2016 році Російська церква проігнорувала перший за 1200 років Всеправославний собор. Також на нього не приїхали представники Антіохійської, Грузинської, Сербської і Болгарської православних церков.

На порядку денному Синоду РПЦ 14 вересня було всього одне питання: реакція на рішення Константинопольського патріархату про направлення в Україну своїх екзархів.

Вселенський (Константинопольський) Патріархат 7 вересня в рамках підготовки до надання автокефалії православній церкві в Україні призначив своїх екзархів до Києва. Священний Синод Російської православної церкви, яка вважає Україну своєю канонічною територією, у відповідь на це висловив "рішучий протест і глибоке обурення" і заявив, що дії Константинопольської церкви "є грубим нехтуванням церковних канонів".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram