ГоловнаПолітика

Митрополит Онуфрій: "Ми любимо росіян. Церква всіх любить"

Глава УПЦ МП заявив, що у Вселенського патріархату немає права втручатися в справи України.

Митрополит Онуфрій: "Ми любимо росіян. Церква всіх любить"

Предстоятель Української православної церкви Московського патріархату митрополит Онуфрій заявив, що його церква духовно, молитовно, канонічно і культурно пов'язана з Москвою, і так і повинно бути надалі.

"Церква - не політична організація, яка сьогодні одного любить, а іншого ненавидить, а завтра - навпаки. Церква всіх любить! Ми любимо росіян, ми любимо американців, ми любимо африканців, ми любимо азіатів. У нас немає ворогів. У нас є вороги, які противляться нам, але це не вороги. Ми за них молимося", - заявив він в інтерв'ю "Інтеру".

Онуфрій також розкритикував дії Вселенського патріархату, який має намір надати автокефалію для України.

"Колись це була могутня церква, яка охоплювала весь цивілізований світ, вона себе ототожнювала з Візантійською імперією. Візантійська імперія охоплювала світ, і Церква була еквівалентна імперії. Але сьогодні тієї імперії немає. Вони живуть минулим. Сьогодні велика держава Візантія стала Туреччиною, і віра там зараз не православна. Сьогодні православних віруючих там можна перерахувати на пальцях", - сказав митрополит.

"Ті, хто свою рідну вітчизну довели до того, що вона з православної держави перетворилася на мусульманську, хочуть нами командувати і вчити нас, як нам треба жити. Вони теж хочуть довести нашу Україну до такого стану, до якого довели свою батьківщину. Тож немає ні морального, ні канонічного права призначати сюди екзархів і втручатися в наші справи", - заявив Онуфрій.

Нагадаємо, Вселенський патріархат має намір надати автокефалію Україні на прохання церковних і світських властей.

У квітні 2018 року Порошенко підписав звернення до патріарха Варфоломія з проханням надати автокефалію УПЦ. З таким проханням до нього звернулися предстоятелі УПЦ КП Філарет і Української автокефальної православної церкви Макарій. Тоді ж звернення підтримала Верховна Рада.

У дні святкування 1030-річчя хрещення України-Русі Порошенко зустрівся з делегацією Вселенського патріархату, під час якого йому передали звернення Вселенського патріарха Варфоломія, де він повідомив про намір дарувати українській церкві автокефалію.

31 серпня Константинопольська церква під час переговорів з предстоятелем РПЦ Кирилом підтвердила це рішення.

7 вересня стало відомо, що Вселенський патріархат призначив двох екзархів у Києві в рамках підготовки до надання автокефалії Українській церкві.

УПЦ Московського патріархату заявила, що не визнає нову українську православну церкву.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram