ГоловнаСуспільствоЖиття

Пацієнти реабілітаційного центру в Броварах заявили про незаконне позбавлення волі (оновлено)

У центрі перебувають більш ніж 20 чоловік віком від 20 до 81 року.

Пацієнти реабілітаційного центру в Броварах заявили про незаконне позбавлення волі (оновлено)
Фото: kv.npu.gov.ua

Поліція Київської області перевіряє свідчення пацієнтів реабілітаційного центру в місті Бровари, які поскаржилися на незаконне позбавлення волі, а також з'ясують, чи є у цієї установи відповідні ліцензії.

Про це повідомляється на сайті поліції.

Відзначається, що на спецлінію "102" звернувся представник уповноваженого Верховної Ради з прав людини з повідомленням про те, що в Броварах за однією з адрес незаконно утримують людей.

Слідчо-оперативна група з'ясувала, що за вказаною адресою розташоване товариство з обмеженою відповідальністю, яке займається лікуванням громадян від алкогольної та наркотичної залежності. За місяць перебування в так званому реабілітаційному закладі після оформлення договору з представниками ТОВ родичі тих, що тут містяться, платять 12 тис. гривень.

На момент прибуття поліцейських в центрі перебувало понад 20 підопічних віком від 20 до 81 року. Четверо з них надали свідчення і заяви в поліцію про незаконне позбавлення волі.

Броварська поліція відкрила кримінальне провадження за ч.2 ст. 146 Кримінального кодексу (незаконне позбавлення волі або викрадення людини). Санкція статті передбачає до п'яти років позбавлення волі.

Оновлення 21:00

Як стало відомо LB.ua в центрі "Хочу жити" перебували дві неповнолітні дівчини, які перебували там за власним бажанням та ініціативою їх батьків. Договори на надання реабілітаційних послуг з клієнтами підписані були, але деякі поскаржилися працівникам офісу омбудсмена на те, що ці договори вони не підписували.

Люди повідомили, що потрапили в центр проти власної волі з ініціативи родичів, не маючи на це рішення суду або медичних установ. Також деякі клієнти центру повідомили, що їм надавали медичні послуги (ставили крапельниці, давали медичні препарати) незважаючи на те, що ТОВ не має лецензії на медичну практику. За словами клієнтів, вихід за територію центру їм був заборонений, розмови з рідними присікались, а телефоном користуватися забороняли.

Нагадаємо, правоохоронні органи ведуть війну з нелегальними реабілітаційними центрами вже близько року. Повідомлення про закриття таких закладів надходять регулярно.

Так, в березні в Харкові виявили підпільний центр, де наркозалежних "лікували" молитвами і психологічним насильством. Повідомлялося, що з таких центрів в місті звільнили 200 осіб.

У січні поліція припинила діяльність підпільного центру реабілітації алко- та наркозалежних в Броварах. У цьому центрі місцевий житель за певну плату надавав "медичні" послуги в орендованому будинку

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram