ГоловнаПолітика

ОБСЄ закликала президента Польщі ветувати закон про заборону "бандерівської ідеології"

"Історія - це питання незалежних наукових досліджень і вільного обговорення, а не судового рішення"

ОБСЄ закликала президента Польщі ветувати закон про заборону "бандерівської ідеології"
Арлем Дезір
Фото: EPA/UPG

Представник Організації з безпеки і співпраці в Європі з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір вважає, що схвалений Сенатом Польщі закон "Про інститут національної пам'яті" обмежує свободу слова і сподівається, що Президент Польщі Анджей Дуда накладе на нього вето.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби ОБСЄ.

"Закон повинен бути відхилений як непропорційне обмеження свободи слова. Публічні заяви можуть бути причиною кримінальної відповідальності, тільки якщо вони закликають до насильства або дискримінації... Сподіваюся, що Президент накладе вето, щоб захистити свободу висловлювань", - зазначив Дезір.

Представник ОБСЄ висловив стурбованість щодо закону, який, за його словами, вводить кримінальну відповідальність за публічні виступи з історичних питань.

"Нам добре відомі чутливі моменти щодо історичних подій, і свобода слова має особливе значення для істориків і науковців. Історія - це питання незалежних наукових досліджень і вільного обговорення, а не судового рішення", - цитується в повідомленні Дезіра.

Нагадаємо, США закликали Польщу переглянути законопроект про інститут нацпам'яті. На думку Держдепу, цей законопроект може підірвати свободу слова в країні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram