ГоловнаПолітика

Генпрокуратура має намір клопотати про міжнародний розшук Гужви

Луценко звинуватив головного редактора "Страны.ua" у затягуванні справи.

Генпрокуратура має намір клопотати про міжнародний розшук Гужви
Игорь Гужва
Фото: sharij.net

Генеральна прокуратура має намір клопотати про міжнародний розшук головного редактора інтернет-видання "Страна.ua" Ігоря Гужви.

Про це повідомив на брифінгу генпрокурор Юрій Луценко.

Він заявив, що Гужва "ганебно втік з України в той час, коли в одній зі справ проти нього суд закінчував стадію дебатів".

"Ми будемо клопотати про зміну запобіжного заходу, державний і міжнародний розшук", - додав генпрокурор.

За словами Луценка, українська сторона вже поінформувала колег з Австрії про те, що у справі Гужви немає політики, а мова йде виключно про економічний і загальнокримінальний злочини.

Нагадаємо, Гужву затримали 22 червня 2017 року Києві. Луценко тоді заявив, що головред "Страны" вимагав і отримав $10 тис. за нерозміщення компромату на нардепа Дмитра Лінька. Разом із Гужвою затримали його помічника Антона Філіпковського, який передав гроші, знайдені під час обшуку у Гужви в портфелі.

23 червня Гужві повідомили про підозру за ч.3 ст.189 КК України (вимагання, поєднане з насильством, небезпечним для життя чи здоров'я особи, або що завдало майнової шкоди у великих розмірах; карається позбавленням волі на строк від п'яти до 10 років з конфіскацією майна).

22 грудня Шевченківський райсуд Києва визнав Філіпковського винним у вимаганні (ч.3 ст.189 КК) і засудив його до 4 років позбавлення волі з випробувальним терміном 2 роки. Умовний термін став можливим завдяки угоді зі слідством про визнання провини.

31 січня 2018 року стало відомо, що Гужва виїхав до Відня і попросив про політичний притулок. Генпрокуратура визнала, що головний редактор "Страны.ua" законно покинув Україну, але звинуватила його в затягуванні розгляду кримінальної справи.

У зв'язку із цим ГПУ вирішила просити суд стягнути до держбюджету 544 тис. гривень застави і обрати для Гужви суворіший запобіжний захід.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram