ГоловнаПолітика

Луценко відзвітував про перебіг слідства у справі "вишок Бойка"

Засуджено тільки двох, у розшуку - шестеро.

Луценко відзвітував про перебіг слідства у справі "вишок Бойка"
Фото: Макс Требухов

Станом на початок лютого 2018 року в рамках розслідування придбання "вишок Бойка" засуджено двох людей, одну особу судять, двоє перебувають під домашнім арештом, шістьох оголошено в розшук.

Про це повідомив генеральний прокурор Юрій Луценко на брифінгу.

"На цей момент у справі засуджено двох людей: заступника голови правління "Чорноморнафтогазу" Кацубу Олександра, який пішов на угоду зі слідством і відшкодував 130 млн гривень у державний бюджет, і співробітника НАК "Нафтогаз" Шевченка, який розкаявся і теж надав важливі дані слідству", - розповів Луценко.

Скеровано до суду обвинувальний акт проти ще одного співробітника "Чорноморнафтогазу", імені якого в інтересах слідства не називають.

Двоє людей перебувають під домашнім арештом. Це голова наглядової ради Вернум Банку Наталя Ігнатченко і її помічник Антон Фролов.

"Також повідомлено про підозру і оголошено в розшук колишнього голову Національного банку [Сергія] Арбузова, голову правління "Чорноморнафтогазу" [Валерія] Ясюка, його радника [Шалву] Сахелашвілі, директора департаменту [Володимира] Кудика, начальника відділу ДАТ "Чорноморнафтогаз" Савченка. Також сьогодні повідомлено про підозру і оголошено в розшук заступника голови правління НАК "Нафтогаз України" [Євгена] Корнійчука. Користуючись нагодою і знаючи, що він перебуває на території України, пропоную йому добровільно з'явитися в Генеральну прокуратуру", - повідомив Луценко.

Народний депутат Євген Бакулін, який у той час був головою правління "Нафтогазу", має недоторканність і ГПУ поки що не може .

Ще одну підозру отримав власник Ризької судноверфі Василь Мельник, її передано латвійським прокурорам.

Нагадаємо, у 2011 році держпідприємство "Чорноморнафтогаз" придбало дві глибоководні бурові платформи по 400 млн доларів кожну. Угоди були оформлені через посередників, що дало привід запідозрити корупцію. У 2013 році норвезька фірма Ferncliff повідомила, що у 2012 році продала бурову установку через свою дочірню фірму безпосередньо "Нафтогазу" за $220 млн, тоді як у "Нафтогазі" заявляли, що придбали її через Ризьку судноверф за $400 млн.

Юрій Бойко обіймав посаду міністра енергетики у 2011 році, і за його прізвищем бурові платформи охрестили "вишками Бойка". У травні 2017 року Генпрокуратура заявила, що слідство не встановило причетності Бойка до закупівлі плавучих бурових установок за завищеною ціною.

У 2014 році обидві вишки відійшли у власність Росії, коли анексували Крим.

У січні 2016 року Печерський райсуд Києва наклав арешт на плавучі бурові установки "Петро Годованець" і "Україна" (так звані "вишки Бойка").

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram