ГоловнаПолітика

Парубій доручив підготувати відповідь на польський закон про заборону "бандеризму"

Питання розгляне комітет Ради у закордонних справах

Парубій доручив підготувати відповідь на польський закон про заборону "бандеризму"
Фото: Макс Требухов

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій доручив комітету у закордонних справах підготувати реакцію парламенту на ухвалений Сенатом Польщі закон "Про інститут національної пам'яті", що передбачає кримінальну відповідальність за пропаганду "бандерівської" ідеології.

"Доручив комітету Верховної Ради у закордонних справах розглянути на своєму засіданні ситуацію, яка склалася у зв'язку з ухваленням в Польщі закону про інститут національної пам'яті і підготувати спільну позицію на розгляд Верховної Ради", - написав Парубій у Twitter.

Парубій доручив зайнятися цим питанням голові комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганні Гопко.

Раніше повідомлялося, що президент Петро Порошенко вважає закон про заборону "бандерівської ідеології" таким, що не відповідає принципам партнерства. Він закликав Польщу до діалогу.

Нагадаємо, в ніч на 1 лютого Сенат Польщі ухвалив без поправок закон про інститут національної пам'яті, який передбачає, зокрема, покарання за "злочини українських націоналістів".

26 січня польський Сейм підтримав поправку у цей закон, на основі якої вводиться покарання за приписування польському народу злочинів, скоєних Третім Рейхом та інших злочинів проти людства і військових злочинів, а також "за пропаганду бандерівської ідеології". Покарання передбачає штраф або позбавлення волі строком до трьох років.

Мова йде про період 1925-1950 років і діях, пов'язаних із застосуванням "насильства, терору або інших форм порушення прав людини проти окремих осіб або груп людей". Конкретніше - про участь українських націоналістів у знищенні євреїв та вбивстві поляків на Волині і сусідніх регіонах.

США закликали Польщу переглянути законопроект про інститут нацпам'яті. На думку Держдепу, цей законопроект може підірвати свободу слова в країні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram