ГоловнаПолітика

МВФ не визначився з датою приїзду своєї місії в Україну

Україна востаннє отримувала транш від фонду в квітні минулого року.

МВФ не визначився з датою приїзду своєї місії в Україну
Фото: EPA/UPG

Міжнародний валютний фонд наразі не має будь-яких тимчасових орієнтирів щодо прибуття місії в Україну в рамках четвертого перегляду програми EFF.

"У мене немає жодної інформації щодо прибуття місії. Відповідний час ще не було визначено", - сказав офіційний представник Фонду Вільям Мюррей під час традиційного брифінгу у Вашингтоні в четвер, пише "Інтерфакс-Україна".

Раніше президент України Петро Порошенко в інтерв'ю Bloomberg у Давосі висловив сподівання, що орієнтовно до квітня місія МВФ відвідає Київ, після чого Україна зможе отримати черговий транш від МВФ.

Зі свого боку голова Ради Національного банку України Богдан Данилишин повідомив, що місія МВФ орієнтовно прибуде до Києва в середині лютого.

4-річна програма розширеного фінансування (EFF) України на 17,5 млрд доларів була ухвалена в березні 2015 року. На сьогодні з цієї суми отримано $8,7 млрд. Перший транш у $5 млрд був виділений відразу після підписання програми, другий в $1,7 млрд - у серпні 2015 року, третій в $1 млрд - у вересні 2016 року і останній, четвертий, в $1 млрд - у квітні 2017 року.

Заступник голови НБУ Дмитро Сологуб нещодавно заявив, що якщо Україна до липня не отримає п'ятий транш Міжнародного валютного фонду, це буде фактично означати припинення програми Extended Fund Facility (EFF).

Минулого тижня Київ виконав одну з умов перегляду - був ухвалений новий закон про приватизацію. Крім цього, президент Петро Порошенко вніс у Верховну Раду кандидатуру Якова Смолія на посаду глави НБУ, яка фактично стала вакантною з весни минулого року, коли нинішня глава Валерія Гонтарева подала у відставку.

Ухвалення закону про Антикорупційний суд та виконання обіцянок про приведення цін на газ до ринкового рівня залишаються основними умовами для виділення п'ятого траншу в рамках кредитної програми.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram