ГоловнаПолітика

МВФ наполягає на створенні антикорупційного суду та ринкових цінах на газ

Від уряду вимагають непопулярних кроків для продовження співпраці.

МВФ наполягає на створенні антикорупційного суду та ринкових цінах на газ
Йоста Люнгман
Фото: minfin.com.ua

Міжнародний валютний фонд наполягає, що ухвалення закону про Антикорупційний суд і виконання обіцянок щодо приведення цін на газ до ринкового рівня є основними умовами для виділення п'ятого траншу в рамках кредитної програми.

Про це заявив глава представництва МВФ в Україні Йоста Люнгман у четвер, пише "Інтерфакс-Україна".

Він зазначив, що метою впровадження ринкових цін на газовому ринку є уникнення штучної сегментації ринку окремо для домогосподарства й окремо для промисловості. "Є певні умови, їх треба виконати. Це досяжні показники: сподіваємося на швидке їх виконання", - сказав Люнгман.

Серед інших завдань він виділив стримування інфляції, позитивно оцінивши підвищення облікової ставки Нацбанком, збереження політики гнучкого обмінного курсу для підтримки конкурентоспроможності української економіки.

Глава представництва зазначив, що міжнародні резерви України зросли на $ 6,5 млрд - до $ 19 млрд, однак слід нарощувати їх і далі - до $ 30 млрд, щоб забезпечити захист від зовнішніх шоків.

Він також закликав у політиці підвищення зарплат орієнтуватися на зростання продуктивності праці, оскільки надмірне збільшення зарплат зашкодить стабільному зростанню.

Нагадаємо, що кредит був виділений за 4-річною програмою розширеного фінансування (EFF) у березні 2015 року. На сьогодні з цієї суми отримано $ 8,7 млрд. Перший транш в $ 5 млрд було виділено відразу після підписання програми, другий на $ 1,7 млрд - у серпні 2015 року, третій на $ 1 млрд - у вересні 2016 року й останній, четвертий на $ 1 млрд - у квітні 2017 року.

Заступник голови НБУ Дмитро Сологуб недавно заявив, що якщо Україна до липня не отримає п'ятий транш Міжнародного валютного фонду, це фактично означатиме припинення програми Extended Fund Facility (EFF).    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram