ГоловнаПолітика

Порошенко вважає, що закон про заборону "бандерівської ідеології" не відповідає принципам партнерства

Президент України закликав Польщу до діалогу.

Порошенко вважає, що закон про заборону "бандерівської ідеології" не відповідає принципам партнерства
Фото: пресс-служба президента

Президент Петро Порошенко занепокоєний ухваленням польським Сенатом закону про запровадження кримінальної відповідальності за пропаганду "бандерівської ідеології", вважає його таким, що не відповідає принципам стратегічного партнерства й закликає Польщу до діалогу.

Про це він написав на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Глибоко стурбований рішенням польського парламенту. Історична правда вимагає відвертої розмови та діалогу, а не заборон", - написав Порошенко.

На його думку, оцінки, що містяться в цьому рішенні, є "абсолютно необ'єктивними та категорично неприйнятними".

"Ми насамперед пам'ятаємо наші спільні перемоги і боротьбу проти тоталітарних режимів. Жодне політичне рішення не може замінити історичну правду. Ухвалений законопроект не відповідає проголошеним принципам стратегічного партнерства між Україною та Польщею. Закликаю Польщу до об'єктивності та діалогу. Тільки разом переможемо", - наголосив Порошенко.

Нагадаємо, вночі проти 1 лютого Сенат Польщі ухвалив без поправок закон про Інститут національної пам'яті, який передбачає, зокрема, покарання за "злочини українських націоналістів".

26 січня польський Сейм підтримав поправку до цього закону, на основі якої вводиться покарання за приписування польському народу злочинів, скоєних Третім Рейхом та інших злочинів проти людства, миру та воєнних злочинів, а також "за пропаганду бандерівської ідеології". Покарання передбачає штраф або позбавлення волі строком до трьох років.

Йдеться про період 1925-1950 років та дії, пов'язані із застосуванням "насильства, терору чи інших форм порушення прав людини проти окремих осіб або груп людей". Конкретніше - про участь українських націоналістів у знищенні євреїв і вбивствах поляків на Волині та сусідніх регіонах.

США закликали Польщу переглянути законопроект про Інститут нацпам'яті, на думку Держдепу, цей законопроект може підірвати свободу слова в країні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram