Потрібен закон про польську окупацію та польські злочини щодо українців у ХХ столітті

Сенат Польщі проголосував за закон про ІПН, який дасть змогу притягати до кримінального переслідування в Польщі усіх українських патріотів та громадян, які сповідують патріотичну позицію та шанують українську історію. Якщо закон ввійде в дію, то більшій половині українців загрожує кримінальне переслідування за висловлену публічно українську патріотичну позицію та шану до наших Героїв. З огляду на те, що в законі фігурує можливість притягнення до кримінальної відповідальності іноземців, якщо вони будуть шанувати українську історію навіть в Україні, то виникне ситуації, що українці будуть під загрозою кримінального переслідування не тільки коли приїдуть до Польщі. ІПН зможе відкривати справи проти українців, які в Україні публічно вшанують українських Героїв та позитивно висловляться про ОУН, УПА, Степана Бандеру , Романа Шухевича і т.д. та зможе роботи подання в Інтерпол.

Сенат Польши проголосовал закон об Институте нацпамяти
Фото: EPA/UPG
Сенат Польши проголосовал закон об Институте нацпамяти

Львівська обласна рада вже зробила достойну відповідь горе політикам з над Вісли, прийнявши ухвалу про використання черво-чорного прапора на території області. Тепер черга за Верховною Радою України. Вважаю, що український парламент повинен прийняти закон про окупацію західноукраїнський земель Польщею у 1918-1939 роках, визнати злочини Другої Речі Посполитої та польських націонал-шовіністів з Армії Крайової, батальйонів хлопських щодо українців здійснені у в часи Другої Світової війни та засудити злочини польських комуністів. І головне в цьому законі потрібно визначити кримінальну відповідальність з можливістю позбавлення волі до трьох років усіх, в тому числі іноземних громадян, які будуть заперечувати факт польської окупації західноукраїнських земель та польських злочинів щодо українців у ХХ столітті.

Даним законом наш парламент зможе захистити українців від кримінального переслідування з боку Польщі. Адже, якщо поляки почнуть відкривати кримінальні справи проти українських громадських діячів, журналістів, науковців та патріотичних громадян, то ми зможемо відповісти аналогічно проти тих, хто заперечує історичні факти та перекручує українську історію у Польщі. Таким чином, ми зможемо створити такий собі обмінний ресурс. Засудили українця в Польщі, засудимо поляка в Україні, а тоді здійснимо обмін.

Дуже прикро про це писати та пропонувати відповідні законодавчі ініціативи. Але до такого гострого стану справ у польсько-українських відносинах призвела діяльність горе політиків з над Вісли.

Святослав Шеремета Святослав Шеремета , Директор меморіально-пошукового центру «Доля», голова громадської організації «Українські меморіали»
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram