ГоловнаПолітика

Клімкін розкритикував криміналізацію Польщею бандерівської ідеології

"Ідея визнати якісь нації злочинними веде в нікуди".

Клімкін розкритикував криміналізацію Польщею бандерівської ідеології
Павел Климкин
Фото: 24.ua

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін розкритикував прийнятий у Польщі закон про заборону "бандерівської ідеології".

"Рішення польського парламенту спрямоване не на дискусію про історичну правду, а на побудову історичної міфології. Введення в юридичну площину терміна "злочини українських націоналістів" підсилює односторонні стереотипи і провокує реакцію у відповідь. Ідея визнати якісь нації злочинними веде в нікуди", - написав він у твіттері.

"Завжди виступали і будемо виступати за рівноправний діалог і стратегічне партнерство з Польщею, але не сприймаємо мови заборон і обмежень і поділяємо заклопотаність наших міжнародних партнерів про згаданий закон. Готові до об'єктивного діалогу і спільного вивчення фактів, а не міфів", - додав Клімкін.

Нагадаємо, польський Сенат у четвер проголосував за прийняття поправок до закону про Інститут національної пам'яті, які передбачають кримінальне покарання за образу польського народу. Зокрема, під кримінальне покарання підпадає заперечення Волинської різанини 1943 року і пропагування бандерівської ідеології.

Президент Петро Порошенко вважає, що закон не відповідає принципам партнерства.

США закликали Польщу переглянути законопроект про Інститут нацпам'яті. На думку Держдепу, цей законопроект може підірвати свободу слова в країні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram