ГоловнаПолітика

Ухвалено підсумкову декларацію саміту "Східного партнерства"

Прагнення України вступити у Євросоюз визнано в офіційному документі.

Ухвалено підсумкову декларацію саміту "Східного партнерства"
Фото: open.by

Учасники саміту "Східного партнерства" (Європейський Союз, Україна, Грузія, Молдова, Білорусь, Азербайджан, Вірменія) підтримують європейські прагнення і європейський вибір країн-партнерів ЄС, зокрема України.

Про це йдеться в підсумковій декларації саміту "Східного партнерства", який відбувся в Брюсселі (Бельгія) в п'ятницю. Документ оприлюднено на сайті Європейської ради.

"Учасники саміту визнають європейські прагнення і європейський вибір зацікавлених партнерів, як зазначено в угодах про асоціацію. Угоди передбачають прискорення політичної асоціації та економічної інтеграції з Європейським Союзом. Учасники саміту вітають підтримку ЄС у їх реалізації", - сказано в декларації.

Учасники саміту схвалили повне набуття чинності угод про асоціацію та зони вільної торгівлі з Грузією, Молдовою і Україною.

Нагадаємо, президент Петро Порошенко у своїй промові на п'ятому саміті "Східного партнерства" назвав найближчі цілі євроінтеграції України. Ними виявилися Енергетичний союз, Єдиний цифровий ринок, Митний союз і асоціація з Шенгенською зоною.

Нагадаємо, що в березні 2017 року Петро Порошенко під час виступу на конгресі Європейської народної партії, що проходив на Мальті, заявив про бажання України якомога швидше стати частиною Євросоюзу.

Однак європейці поділилися у своєму ставленні до вступу України в Європейський Союз. Підтримують інтеграцію України 48%, не підтримують 52%.

В Україні приблизно таке саме співвідношення прихильників-супротивників євроінтеграції. Недавнє соціологічне опитування, проведене Інститутом Горшеніна спільно з представництвом Фонду Фрідріха Еберта в Україні та Білорусі, показало, що 51,6% українців вважають необхідним вступ України в ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram