ГоловнаПолітика

Народні депутати закликали Порошенка і Гройсмана втрутитися в ситуацію з Сінним ринком

А киян - не купувати квартири в "Ярославовому граді".

Народні депутати закликали Порошенка і Гройсмана втрутитися в ситуацію з Сінним ринком

Народні депутати України Ігор Луценко, Світлана Заліщук, Мустафа Найєм і Сергій Лещенко вважають забудову колишнього Сінного ринку "гарячою точкою" України і закликають керівництво країни втрутитися в ситуацію. Про це вони заявили на брифінгу в кулуарах Верховної Ради.

Зокрема, Луценко розповів, що рішення Окружного суду, яке забороняє комунальним службам зносити незаконно встановлений паркан навколо будівельного майданчика, видала суддя, яка в січні 2014 року забороняла масові акції на Майдані.

"Рішення суду, яке вигідне забудовникові і так швидко з'явилося, було винесене такою собі суддею Ганною Кузьменко. Невипадковою суддею. Це та сама суддя, яка в січні 2014 року виносила рішення щодо заборони Майдану. Фактично її рішення забороняло проводити мирні зібрання в центрі Києва в той час партіям "Батьківщина", "УДАР" і іншим. Що б ви розуміли: це та сама суддя, яка прислуговувала режиму Януковича і зараз служить уже забудовникам Сінного. До речі, восени, якщо не помиляюся, Петро Порошенко достроково призначив її на посаду", - зазначив Луценко. При цьому він додав, що зробить усе, щоб суддю притягнули до відповідальності за її дії.

Нардеп Світлана Заліщук звернулася до мера Віталія Кличка із закликом подати апеляцію на рішення судді Кузьменко.

"Ця забудова є символом боротьби киян проти монополістів-забудовників, які на свій розсуд розпоряджаються історичною частиною міста, землею, усупереч закону і Генплану. Ми хотіли би звернутися від імені киян до мера Києва, оскільки це питання в його компетенції; звернутися до ДАБІ з вимогою зупинити дозвіл на продовження будівельних робіт. Ми чекаємо від міської мерії, від пана Кличка, щоб він підготував апеляцію, щоб рішення судді Кузьменко (рішення Окружного суду, яке забороняє знесення незаконного паркану, - ред.) було оскаржено. Ми звертаємося до прем'єр-міністра, адже ДАБІ безпосередньо йому підпорядковується. У компетенції цих органів і людей сьогодні зупинити незаконну забудову", - зазначила Заліщук.

Її колега Сергій Лещенко закликав втрутитися в ситуацію також Президента України Петра Порошенка.

"Сінний ринок - гаряча точка України не тільки тому, що там відбуваються заворушення і знову з'явилися сумнозвісні "тітушки", які, як виявилося, нікуди не зникли і працюють під прикриттям для різних шахраїв, котрі намагаються в той чи інший спосіб гарантувати свою недоторканність і безкарність. Це символ того, як відмиваються гроші, отримані в незрозумілий спосіб. Ви знаєте, що у нас керівництво Генпрокуратури завжди було одним з оплотів корупції, тому що злочини не розслідували, їх покривали. І за відповідну матеріальну винагороду можна було уникнути відповідальності.

Коли я вже працював депутатом, не раз бачив, як за часів Яреми то Іванющенко, соратник Януковича, то Злочевський, другий соратник Януковича і Клюєва, отримували листи, які дозволяли їм уникати відповідальності, знімати санкції Євросоюзу, арешт з їхніх рахунків в Європі. І ці листи видавали за часів нової влади, коли Ярема був генеральним прокурором, а Даниленко його заступником.

Тепер ці два прізвища спливають у контексті забудови Сінного ринку. Коли ми починаємо вивчати, куди ведуть сліди, то бачимо, що ведуть вони до Яреми і Даниленка. Це неможливо в нормальній країні, але це можливо в Україні, де президент і його оточення займаються не боротьбою з корупцією, а її імітацією і подальшим зароблянням грошей як на державних потоках, так і на різних незаконних схемах. На мою думку, те, що роблять Ярема з Даниленком, було б неможливим, якби вони не отримали довіру і підтримку вищого рівня - Адміністрації президента", - вважає Лещенко.

При цьому він закликав киян не купувати квартири в цьому житловому комплексі, оскільки в майбутньому це загрожує втратою грошей і житлової площі.

"Не купуйте ці квартири. Ви потрапляєте в руки другого МММ. Якщо ви вкладете свої гроші в придбання квартир у комплексі, який називається "Ярославів град", з часом можете втратити і житло, і гроші. Це буде проблемний об'єкт, з якого ви нічого не зможете отримати", - резюмував нардеп.

Мустафа Найєм, своєю чергою, заявив, що знає про те, що про ситуацію з Сінним ринком доповіли Президентові України Петру Порошенку, та закликав голову держави відреагувати на те, що відбувається.

"Петре Олексійовичу, вам про цю ситуацію особисто розповіли, ви точно знаєте, що за нею стоять пани Ярема та Даниленко. Я дуже прошу вас від імені моїх колег і киян, як киянин, будь ласка, втрутьтеся в ситуацію. Тому що будівництво є незаконним. Пана Кличка в місті в цей момент немає. Ми звернулися до Гройсмана, про ситуацію знає пан Зубко", - зазначив Найєм.

Також він заявив про те, що будівельний паркан навколо Сінного ринку буде повторно знесено.

"Оскільки ми сприймаємо рішення суду як незаконне, паркан буде, радше за все, знесено. Це зроблять наші соратники з "Національного корпусу" та інші активісти, якщо будівництво не буде зупинено. Це фізичні дії, до яких ми зобов'язані вдатися, оскільки вважаємо рішення суду, прийняте суддею майданівських часів, незаконним", - заявив Найєм.

Нагадаємо, вчора активісти знесли паркан на місці забудови Сінного ринку. Однак працівники будівництва вже опівночі знову його відновили. Відсутність загородження будмайданчика - за законом - не дає права на проведення будівельних робіт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram