ГоловнаПолітика

Столтенберг: Двері НАТО відчинені для України

Втім, Україна ще не відповідає стандартам для членства в Альянсі.

Столтенберг: Двері НАТО відчинені для України
Фото: пресс-служба президента Украины

Північноатлантичний альянс продовжує дотримуватися політики відкритих дверей і готовий до прийняти нових членів. Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час перебування в Канаді, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Двері НАТО - відкриті, і найкращим доказом цього є той факт, що з кінця Холодної війни і в зараз час кількість членів майже подвоїлася. По-друге, навесні цього року в НАТО приєдналася Чорногорія, розширивши членство з 28 до 29 країн », - відповів Столтенберг на питання про позицію Альянсу щодо можливого членства України.

Однак він наголосив, що для членства в НАТО держава обов'язково повинна відповідати певним стандартам.

«Грузія і Україна наразі якраз сконцентровані на реформах: модернізації своїх оборонних інститутів, боротьбі з корупцією, посиленні демократії. НАТО і союзники допомагають з впровадженням цих реформ», - зазначив генсек.

При цьому Столтенберг наголосив, що жодна третя сторона не має права втручатися в процес прийняття цього рішення.

«Зрештою 29 наших членів вирішуватимуть, чи запрошувати до альянсу нового члена, ніхто інший не має права втручатися або накладати вето на цей процес. Кожна держава має суверенне право вибирати свій шлях, а Альянс може вирішувати, розширюватися йому чи ні», - зазначив він.

Нагадаємо, влітку цього року Верховна Рада прийняла законопроект №6470, згідно з яким вступ України в НАТО визначається як одна з основ зовнішньої політики.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram