ГоловнаПолітика

Україна депортувала вісьмох грузинів (оновлено)

Їх вислали з країни на літаку Нацгвардії.

Лідер партії "Рух нових сил" Михайло Саакашвілі і близький до нього нардеп Юрій Дерев'янко повідомили про затримання силовиками в Києві кількох громадян Грузії.

"Сорок хвилин тому з дому в Києві викрали грузинського журналіста, співробітника одного з найпопулярніших грузинських телеканалів, у нього була акредитація і всі документи для перебування в Україні. Його закували в наручники, вдягли мішок на голову і відвезли в невідомому напрямку", - заявив Саакашвілі у фейсбуці, а у твіттері уточнив, що це Тамаз Шашвіашвілі, журналіст грузинської телекомпанії "Руставі-2". Також, за словами Саакашвілі, разом Шашвіашвілі затримали двох його друзів.

Дерев'янко у фейсбуці пише, що в центрі Києва затримали і відвезли в невідомому напрямку грузинського добровольця АТО Вано Надірадзе. Він також уточнює, що раніше в п'ятницю невідомі викрали з квартири двох грузинських журналістів і охоронця.

Дерев'янко виклав відео затримання Надірадзе.

Соратник Саакашвілі Давид Сакварелідзе пише у фейсбуці, що ім'я ще одного затриманого - Зураб Цинцадзе.

Позавчора Саакашвілі повідомив, що тележурналісту Тамазу Шашвіашвілі анулювали посвідку на постійне проживання на території України.

Оновлення. Пізніше Дерев'янко повідомив імена всіх чотирьох грузинів, які були затримані в Києві в п'ятницю. Це Тамаз Шавшішвілі, Зураб Цинцадзе, Вано Надірадзе і Мамука Абшидзе.

За його даними, їх депортували на літаку Ан-26 Національної гвардії України. Літак вилетів з київського аеропорту "Жуляни" о 17:15. Приземлення в Тбілісі мало відбутися о 21:15.

Водночас прес-служба МВС повідомила про видворення "восьми іноземних громадян". Чотири з них - це кримінальні авторитети Р. Хомерікі (кримінальне прізвисько "Нукрій"), В. Мікіладзе, Р. Голандзія (кримінальне прізвисько "Толстий") і Л. Шелія (кримінальне прізвисько "Шакал").

СБУ уточнила, що мова йде про громадян Грузії.

Ці особи причетні до скоєння правопорушень, зокрема вимагань, незаконних заволодінь транспортом, квартирних крадіжок. Вони також є наближеними до лідерів кримінального світу зі статусом "злодія в законі". Крім того, зазначені особи тривалий час незаконно перебували на території України.

Таке рішення ухвалили компетентні органи на підставі відповідних матеріалів ДМС та НПУ, які свідчать, що діяльність вказаних осіб суперечать інтересам національної безпеки України.

Нагадаємо, 21 жовтня Саакашвілі заявив про затримання екс-начальника його особистої охорони Георгія Рубашвілі. Пізніше Саакашвілі повідомив, що зникли ще два його соратники: колишній водій Михайло Абзіанідзе й інструктор Нацгвардії України Давид Макішвілі. Наступного дня виявилося, що їх депортували в Грузію.

Генеральна прокуратура вважає законним видворення грузинських соратників Михайла Саакашвілі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram