ГоловнаСвіт

Столтенберг попросив пробачення в Туреччини через скандал на навчаннях НАТО в Норвегії

Винуватця скандалу відсторонили від роботи.

Столтенберг попросив пробачення в Туреччини через скандал на навчаннях НАТО в Норвегії
Йенс Столтенберг
Фото: nato.int

Генсек НАТО Єнс Столтенберг надіслав турецькій стороні лист з вибаченнями за скандал на навчаннях у Норвегії, який призвів до відкликання Анкарою своїх військових.

Про це повідомляє видання Hurriyet Daily News

"Мене поінформували про порушення під час навчань у Центрі об'єднаних бойових дій НАТО в Ставангері, Норвегія. Я прошу пробачення за те, що сталося. Інцидент стався в результаті дій окремої людини і не відображає поглядів НАТО", - заявив Столтенберг.

Він зазначив, що винного в інциденті відразу відсторонили від роботи в Об'єднаному військовому центрі і зараз триває розслідування.

За словами генсека, йдеться про цивільного найманого працівника, якого взяла на роботу Норвегія, а не НАТО.

"Норвезька влада буде приймати рішення про дисциплінарну відповідальність працівника", - сказав Столтенберг.

Крім того, як уточнює турецький телеканал NTV, йдеться про два окремі випадки. У першому один із техніків знайшов в інтернеті фотографію Ататюрка і використовував її для представлення "ворожих рядів". Під час навчань увагу на це звернули турецькі офіцери.

У другому випадку від імені президента Ердогана було створено фальшивий акаунт у соціальній мережі, спрямований проти НАТО і союзників. Людиною, яка відкрила цей акаунт, виявився офіцер норвезької армії курдського походження.

Військовослужбовця також було відсторонено від роботи. Норвезьке командування також попросило пробачення.

Нагадаємо, в п'ятницю вранці президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Туреччина відкликає своїх військових з навчань НАТО в Норвегії, оскільки його і Мустафу Кемаля Ататюрка, якого в Туреччині вважають засновником сучасної держави, зобразили ворогами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram