ГоловнаПолітика

Генпрокуратура вважає законною депортацію соратників Саакашвілі в Грузію

Вони нібито порушили правила перебування в Україні.

Генпрокуратура вважає законною депортацію соратників Саакашвілі в Грузію
Фото: Сергей Нужненко

Генеральна прокуратура відкинула заяви про незаконність видворення грузинських соратників Михайла Саакашвілі, яких у вихідні вислали літаком у Грузію.

У коментарі Генпрокуратури імен висланих осіб не названо, але їх раніше називав Саакашвілі: Давид Макішвілі, Георгій Рубашвілі і Михайло Абзіанідзе.

У ГПУ заявили, що порушення іноземцями й особами без громадянства правил перебування в Україні може спричинити примусове повернення. Рішення про це приймає Державна міграційна служба, Служба безпеки України чи Держприкордонслужба.

У рішенні про примусове повернення зазначають строк, протягом якого іноземець повинен покинути територію України. Зазвичай це 30 днів. Але існує законодавча можливість примусового видворення, якщо є обґрунтовані побоювання, що іноземець буде ухилятися від такого рішення.

Примусове повернення заборонено в країни, де їхньому життю загрожує небезпека. Генпрокуратура вважає, що Грузія - не така держава.

"Іноземці й особи без громадянства, про яких йдеться, були примусово повернуті і примусово видворені в Грузію, яка з квітня 1999 року є членом Ради Європи, з 10.01.2007 року відмовилася від застосування смертної кари (відповідний закон) і гарантувала недопущення катувань та інших жорстоких, нелюдських або принизливих для гідності видів поводження і покарання, приєднавшись 26.10.1994 року до Конвенції ООН. У зв'язку з цим Генеральна прокуратура України вважає за необхідне підкреслити відповідність дій Державної міграційної служби України чинному законодавству", - йдеться в заяві Генпрокуратури.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram