ГоловнаПолітика

Мінінфраструктури, Одеський аеропорт, Київське метро атакували хакери (оновлено)

Під кібератаку також потрапило російське агентство "Интерфакс".

Мінінфраструктури, Одеський аеропорт, Київське метро атакували хакери (оновлено)
Фото: Depositphotos/darknula

Сайт Міністерства інфраструктури не завантажується, за даними телеканалу 112.ua, на ресурс здійснена кібератака.

Атака почалася близько 13:00, сайт досі не працює.

У фейсбуці Мінінфраструктури з'явилося повідомлення, що отримано повідомлення про зростання кіберзагрози, у зв'язку із чим вживаються заходи для підвищення інформаційної безпеки. Сайт міністерства через це тимчасово не працює.

Оновлення 15:39. Міжнародний аеропорт "Одеса" теж має труднощі у зв'язку з хакерською атакою.

"Інформаційна система Міжнародного аеропорту «Одеса» зазнала хакерської атаки. Всі служби аеропорту працюють в посиленому режимі. Приносимо свої вибачення пасажирам за вимушене збільшення часу обслуговування", - повідомили в прес-службі підприємства.

З Росії теж надходять повідомлення про проблеми у зв'язку з хакерською атакою. Постраждало агентство "Интерфакс", не оновлюється інформація на сайті Центру розкриття корпоративної інформації, а також спостерігаються проблеми в роботі системи "СПАРК-Интерфакс".

Оновлення 16:28. Вірус також атакував Київське метро.

"Метро працює у звичайному режимі, крім банківських сервісів (оплата безконтактними банківськими картками на жовтому турнікеті чи MasterPass)", - йдеться в заяві підприємства.

Оновлення 19:24. Команда реагування на комп'ютерні надзвичайні події CERT-UA Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України повідомила про можливий початок нової хвилі кібератак на інформаційні ресурси України 24 жовтня.

"Встановлені поодинокі випадки ураження (Одеський аеропорт і Київський метрополітен). Просимо власників інформаційно-телекомунікаційних систем, інших інформаційних ресурсів, насамперед транспортної інфраструктури, а також пересічних інтернет-користувачів дотримуватися посилених вимог кібербезпеки (зокрема викладених раніше)", - йдеться в повідомленні.

Оновлення 19:39. СБУ заявила, що заблокувала подальше розповсюдження комп'ютерного вірусу.

"Співробітники Служби безпеки України оперативно проаналізували і заблокували нові випадки ураження комп'ютерів вітчизняного сегмента мережі Інтернет шкідливим програмним забезпеченням", - йдеться в повідомленні на сайті спецслужби.

Фахівці Служби безпеки України встановили, що доставка вірусу відбувається з використанням фішингових листів електронної пошти зі зворотною адресою, яка асоціюється зі службою технічної підтримки компанії Microsoft.

"Сьогодні, 24 жовтня, кібератаки за цією схемою, зокрема, зазнав київський метрополітен і одеський аеропорт, де в результаті дії вірусу типу шифрувальника було заблоковано функціонування служби реєстрації пасажирів. Зараз подальше поширення вірусу припинено, загроз безпеки руху немає", - додали у спецслужбі.

Нагадаємо, 27 червня Україна була атакована комп'ютерним вірусом Petya. Жертвами вірусної атаки стали багато компаній, близько 30 банків і держоргани.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram