ГоловнаЕкономікаФінанси

ГПУ підозрює менеджерів Марфін Банку в розкраданні 300 млн гривень

Банк надавав кредити без застави, використовуючи фіктивну процедуру докапіталізації.

ГПУ підозрює менеджерів Марфін Банку в розкраданні 300 млн гривень
Фото: b2blogger.com

Генеральна прокуратура підозрює службовців Марфін Банку (Чорноморськ, Одеська область) в розкраданні 300 млн гривень.

Про це свідчить рішення Печерського районного суду Києва від 10 жовтня.

За даними слідства, чотири менеджери банку через фіктивні фірми, власниками яких були дві фізособи, які брали участь в афері, у 2016-2017 роках вивели з банку близько 300 млн гривень.

Суть шахрайської схеми була в тому, що банк надавав кредити без застави на афілійовані підприємства для подальшого їх внесення у статутний капітал банку, використовуючи фіктивну процедуру докапіталізації.

У зв'язку з цим прокуратура просила суд надати слідчим записи телефонних розмов, а також тексти повідомлень одного з фігурантів справи за період з лютого по травень 2017 року.

Суд задовольнив клопотання прокурорів і слідчих і зобов'язав одеського оператора зв'язку ТОВ "Інтертелеком" надати необхідну інформацію.

Нагадаємо, Марфін Банк (раніше - Морський транспортний банк) був придбаний кіпрським Marfin Popular Bank (попередня назва установи) в березні 2007 року за $137 млн. У липні 2012 року власником Cyprus Popular Bank став уряд Кіпру.

Кіпріоти намагалися продати Марфін Банк з 2013 року, але знайти покупця вдалося тільки 2017 року. У червні опосередкованими власниками банку стали Михайло Партикевич і Ігор Згуров.

За даними Нацбанку, на 1 липня за розміром активів банк займав 29 місце серед 90.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram