ГоловнаЕкономікаДержава

Держшахти підпорядкують новоствореній Національній вугільній компанії

Держпідприємство планують створити до кінця року.

Держшахти підпорядкують новоствореній Національній вугільній компанії
Фото: dt.ua

Міністерство енергетики та вугільної промисловості реорганізує і об'єднає державні вугільні підприємства в новостворене держпідприємство "Національна вугільна компанія", на яке до кінця року будуть переоформлені всі дозвільні документи.

Відповідна норма передбачена планом заходів на 2017 рік щодо реалізації Концепції реформування і розвитку вугільної промисловості на період до 2020 року, які уряд оформив розпорядженням №733 від 24 травня і опублікував у своїй газеті "Урядовий кур'єр" лише 21 жовтня, пише "Інтерфакс-Україна".

Згідно з документом, до кінця року передбачають також оптимізувати структуру відокремлених підрозділів "Національної вугільної компанії", зокрема створити проектно-науковий центр і сервісно-технічний центр з обслуговування і ремонту устаткування, а також ліквідувати непрофільні активи, провести інвентаризацію наявного технологічного потенціалу вугільних підприємств і передати об'єкти соцсфери на баланс місцевих бюджетів.

Заплановано, що до початку наступного року буде розроблено комплексну програму роботи вугільних підприємств з визначенням переліків перспективних і неперспективних шахт, що підлягають ліквідації.

Концепція передбачає збільшення видобування вугілля на вугільних держпідприємствах у 2017 році до 6,3 млн тонн, у 2018 році - до 8,7 млн тонн, а в 2019-му і надалі - понад 10 млн тонн порівняно з 5,8 млн тонн у 2016-му, 6,7 млн тонн у 2015-му і 7,8 млн тонн у 2014 році.

Державний вугільний сектор минулого року отримав 2,5 млрд грн збитків від виробництва вугілля, які частково були покриті бюджетною підтримкою в розмірі 1,2 млрд грн. У 2015 році при збитках на суму 2,5 млрд грн бюджетна підтримка становила 1,372 млрд грн, а ще роком раніше при збитках на суму 5 млрд грн підтримка сягала 4,1 млрд грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram