ГоловнаПолітика

В організаціях "Пацієнти України" і "Мережа ЛЖВ" проводять виїмку документів

Благодійні фонди підозрюють у розтраті грантових коштів.

В організаціях "Пацієнти України" і "Мережа ЛЖВ" проводять виїмку документів
Фото: Дмитрий Шерембей, руководитель "Всеукраинской сети ЛЖВ"

Генеральна прокуратура України і Національна поліція почала виїмку документів у пацієнтській організації "Благодійний фонд "Пацієнти України", в п'ятницю також запланована виїмка документів у пацієнтській організації "Мережа ЛЖВ".

Як повідомили агентство "Інтерфакс-Україна" в БФ "Пацієнти України", в п'ятницю слідчі Нацполіції почали знайомитися з фінансовими документами організації за три роки роботи в рамках кримінальної справи, порушеної Генпрокуратурою.

"Нас звинуватили в тому, що ми за гроші Глобального фонду закуповували медикаменти за завищеними цінами", - повідомили в БФ.

Співрозмовник агентства наголосив, що в рамках співпраці з Глобальним фондом організація проходить регулярні перевірки. При цьому в пацієнтській організації відзначають, що в рамках співпраці з Глобальним фондом не займаються закупівлями лікарських засобів.

"У нас у жодному проекті ніяких закупівель немає. Ми займаємося тільки адвокацією", - наголосили в організації.

Фонд "Пацієнти України" не знає, за чиєю заявою було порушено кримінальну справу.

Разом з тим, як повідомили агентство "Інтерфакс-Україна" у Всеукраїнській благодійній організації "Всеукраїнська мережа ЛЖВ", слідчі Нацполіції мають намір у п'ятницю прийти і в цю громадську організацію для виїмки документів.

"Всеукраїнську мережу ЛЖВ звинувачують у розтраті грантових коштів і використанні їх на фінансування "ЛНР" і "ДНР". Це повний абсурд. Сьогодні до нас повинні прийти з Нацполіції", - повідомили в "Мережі ЛЖВ".

Нагадаємо, 11 жовтня "Пацієнти України" і "Всеукраїнська мережа ЛЖВ" заявили про виїмку в них документів Національною поліцією для проведення позапланових податкових перевірок і ревізій. Пацієнтські організації повідомили, що Нацполіція і Генпрокуратура звинувачують керівництво організацій у привласненні коштів Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією.

Пацієнтські організації відзначають, що кошти Глобального фонду в Україні отримують 588 організацій, у тому числі 354 лікувальні установи (СНІД-центри, туберкульозні диспансери) і 124 виправні установи.

Глобальний фонд для боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією був започаткований Організацією Об'єднаних Націй у січні 2002 року для поліпшення фінансування національних програм, спрямованих на боротьбу зі СНІДом, туберкульозом і малярією в країнах з недостатньою кількістю власних ресурсів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram