ГоловнаПолітика

Протести під Радою. День перший

Пристрасті навколо акції опозиційних політичних сил 17 жовтня розпалилися ще за кілька днів до її початку. 14 жовтня в СБУ повідомили про запобігання ймовірному теракту – правоохоронці затримали людей, котрі намагалися купити зброю, щоб потім принести її на акцію протесту. Натомість Міхеіл Саакашвілі заявив, що влада спробує його вбити – настільки Петра Порошенка начебто лякають соратники екс-голови Одеської ОДА під Верховною Радою. Як пройшов перший день мітингу опозиції та громадських організацій, читайте в матеріалі LB.ua.

Фото: Макс Требухов

Організатори і вимоги

Організаторами мітингу, названого Всеукраїнською акцією непокори, виступили ряд громадських організацій і політичних партій: Рух нових сил (Міхеіл Саакашвілі), «Національний корпус» (Андрій Білецький), «Самопоміч» (Андрій Садовий), ВО «Батьківщина» (Юлія Тимошенко), «Громадянська позиція» (Анатолій Гриценко), ВО «Свобода» (Олег Тягнибок), «Демальянс» (Василь Гацько), рух «Визволення» (його офіційно представляв нардеп від «Самопомочі» Єгор Соболєв), громадянський рух «Хвиля» (Віктор Чумак), політична сила «Альтернатива» (Єгор Фірсов), Європейська партія України (Микола Катеринчук), «Народний контроль» (Дмитро Добродомов), рух «Чесно» (Світлана Заліщук), «Автомайдан» (Олексій Гриценко), рух «Справедливість» (Валентин Наливайченко), Антикорупційний штаб «Ініціатива реальних дій»(Мустафа Найєм), Реанімаційний пакет реформ, Центр протидії корупції (Віталій Шабунін), об’єднання Opir.org,

Організатори декларували три основні вимоги:

– ухвалення нового виборчого законодавства і запровадження пропорційної виборчої системи за «відкритими списками» політичних партій;

– скасування депутатської недоторканності;

– створення Антикорупційного суду.

Стосовно кожного із цих пунктів у Верховній Раді зареєстровано законопроекти.

Зокрема, подано два законопроекти про Антикорупційний суд. Докладно на цю тему LB.ua вже писав у статті «Коли з'явиться Антикорупційний суд, і яким він мав би бути». Венеціанська комісія розкритикувала обидва законопроекти, водночас зазначивши, що 6011, автором якого є Єгор Соболєв, усе ж кращий і може стати основою для нового законопроекту. Його, на думку комісії, має внести президент. Це потрібно для того, щоб не було спекуляцій навколо конституційності майбутнього закону (згідно з Конституцією, законопроект про створення нового суду має подавати президент). Втім, організатори акції все ж наполягають на ухваленні законопроекту Соболєва.

Єгор Соболєв
Фото: Макс Требухов
Єгор Соболєв

Також організатори акції вимагають, щоб парламент проголосував за законопроект 6773 про зняття депутатської недоторканності авторства депутатів з різних фракцій і позафракційних. Втім, у день акції президент подав на розгляд ВР власний законопроект про скасування депутатської недоторканності. Він майже ідентичний 6773 - різниця в тому, що в президентській ініціативі недоторканність скасовується не відразу після підписання законопроекту, а 2020 року. Саме цей пункт справедливо не подобається організаторам мітингу.

Що ж до останньої вимоги – про запровадження відкритих виборчих списків – то у ВР зареєстровано три законопроекти на тему виборчої системи і два нові виборчі кодекси. Організатори вимагають ухвалити законопроект 1068-2. Автори законопроекту - депутати Віктор Чумак, Наталія Новак, Наталія Агафонова, Павло Різаненко, Леонід Ємець.

«Всіх на нари!»

Про акцію 17 жовтня було відомо задовго заздалегідь, тож правоохоронці добре підготувались. Акцію охороняли 3,5 тисячі представниківполіції і Нацгвардії. Колони силовиків вишикувались з вулиці Садової аж до готелю«Київ».

Фото: Макс Требухов

– Сколько вас! Вы Саакашвили испугались? – іронічно питає поліцейських, що чатують біля Національного банку літня жіночка.

Біля правоохоронців тут стоїть колона пенсіонерів. Кажуть, що мітингують проти Валерії Гонтарєвої через яку вони начебто втратили свої заощадження. На репліку щодо того, що Гонтарєва вже звільнилась, люди відмахуються –«вся її команда в НБУ залишилась».

Вже через години дві колона розсмоктується – частина «вкладників банків» перекочувала на мітинг опозиції.

– Я не очень разбираюсь, я знаю, что это митинг заправду. Мы собираемся каждый четверг около главного банка. А вчера нам сказали прийти сюда, –говорить одна така пенсіонерка.

Акція за «велику політичну реформу» почалась, як і планували організатори о 9.30. Вже до 10 ранку територія біля Верховної Ради наповнюється людьми. У мітингу узяли участь близько шести тисяч українців.

Кістяк учасників акції – ветерани батальйону «Донбас» на чолі з Семеном Семенченком. Знайомлюсь з одним з хлопців – 24-річним Артуром. Його вимоги дещо інші, ніж декларують організатори акції.

Фото: Макс Требухов

– Особисто я прийшов захистити людей від поліції. Від їхніх незаконних дій. Поліція б'є мирних людей, які прийшли відстоювати свої права, вже не перший раз. Наприклад в Бережинці, коли побили батальйон Донбас,– аргументує він. Фотографуватись категорично відмовляється. Каже, боїться, щодо нього в квартиру потім буде хтось "вламуватись".

***

Прохід до парламенту учасники акції оздобили паперовою«аркою» з двома «входами»: для тих депутатів, хто підтримує їх позицію знаписом «Я чую народ» і тих, хто не підтримує – «Я мудак».

«Нащо ви відгородились від нас?», – кричить на поліцію чоловік у ковбойському капелюсі.

Повз нього до «арки» проходять депутати Віктор Чумак і Наталія Новак – одні з організаторів мітингу.

– А чого це модні люди якісь проходять, а інші не проходять? – цікавиться чоловік у поліції, не впізнавши депутатів.

– Люди працюють! – пояснює поліцейський.

– Да? А я не бачу, що вони працюють. Я бачу погіршення.То шо вони крадуть гроші – це хіба робота? – заперечує чоловік.

Здивовані Наталія Новак і Віктор Чумак далі чимчикують до Верховної Ради.

***

На мітингу зібрались чимало пенсіонерів. 73-річна пані Тамара прийшла підтримати Анатолія Гриценка. Каже, їй імпонує, що він має хорошу освіту і жив в США.

Ще дві пенсіонерки – обиві Наталії – приїхали з Білої церкви, щоб підтримати свого кумира Юлію Тимошенко. Обом не подобається їхні малі пенсії і недоторканність депутатів. «Всіх їх на нари!», – захоплено пропонують вони.

Спершись на металеву огорожу розмовляють куценько одягнуті пенсіонери пан Василь і пан Віктор. Вони також підтримують ЮліюТимошенко. Відверто кажучи, фанатів лідера «Батьківщини» на мітингу було дійсно багато. Також їм подобається і Міхеіл Саакашвілі. А в принципі вони за любого,«кромє жидів».

– Я прийшов проти банди. Порошенко – це Янукович у квадраті, – підозріло поглядаючи на мене ділиться пан Василь.

– Він ше хуже Януковича!, – підтакує йому друг пан Віктор. Він каже, що живе в Канаді, але приїхав провідати сім'ю в Києві.

– Йоду нема в больніце, а він обслуговує панамськихдітей. Хочу, щоб його ноги тут не було! За Януковичем хай йде! – лютує пан Віктор.

– Я при Януковичу получав 600 доларів. Я пророботав авіаціонній отраслі. Шо я зараз получаю? Пенсійна реформа – це обман! Хай верне долара і забере ту реформу собі назад! – кричить пан Василь.

***

На мітинг прийшли і представники ЛГБТ, люди з фотографіями незаконно арештованого в Криму Ільмі Умерова, представники ГО, які боряться із незаконними забудовами.

– Я підтримую головні вимоги організаторів, бо вони давно назріли. Зараз всі реформи тримаються на тиску з боку суспільства. А сьогодні все відбулось за класикою нашої політики. Зібрались люди, влада дивиться і така. А давайте очолимо цей рух! Президент вносить законопроект і каже: «Рєбята я з вами, я тільки «за». А далі питання в деталях. Як показує практика з попередніми законопроектами – в них постійно є якась хитринка. Як це було, наприклад, зі змінами до Конституції, – переконує юристІгор. Він один з небагатьох, хто прийшов підтримати не політичні сили, а саме вимоги, що декларують організатори акції.

Ігор
Ігор

Несподівано нашу розмову перериває звук схожий на кулеметну чергу. Земля трясеться. Люди лякаються, але правоохоронці з вівчарками лише розводять руками. Ніхто не знає, що відбувається.

У чоловіка в військовій формі, що стоїть ближче до вулиці Садової починається приступ епілепсії. На щастя, йому швидко надають необхідну допомогу.

Згодом виявилось – це стріляли гармати на честь візиту президента Мальти. Ритуал, передбачений дипломатичним протоколом.

***

Тим часом на сцені вже виступають депутати. Першим виходить виступати Єгор Соболєв.

«Ніхто ніколи жодного разу в історії не зміг зупинитигромадян, які піднялись за свою гідність. Я сьогодні бачу багато таких громадян! Я впевнений, що ми доможемось усіх рішень. Звертаюсь до Порошенка, який зі страхом спостерігає за тим, скільки людей збирається. Прислухайтеся до людей,не будьте, як Вітя!», – говорить він і починає скандувати «Разом до перемоги!».

Далі один за одним виступають лідери партій-організаторів.Усі говорять говорять про клептократів, злочинну владу та відсутність реформ.

О 13.00 правоохоронці на вході зі сторони вулиці Садової заметушились. Було видно, що когось чекають. І дійсно, до арок наближається Міхеіл Саакашвілі у супроводі своїх соратників. Він спокійно переходить правоохоронців,що охороняють мітинг і прямує до сцени, принагідно ніжачись у об’єктивах телекамер.

«Поки є Порошенко не буде прогресу. Поки є Порошенко не буде боротьби з корупцією. Буде бідність, нова міграція, нові смерті. Я закликаю киян прийти сюди після робочого дня і вимагати, щоб Порошенко пішов зі свого поста. Це не ультиматум, це порада президенту», – говорить Саакашвілі вже зі сцени. Схоже, відставка президента і дострокові вибори – єдине, щопо-справжньому його цікавить.

Єгор Соболєв: «Я думаю, що все закінчиться штурмом»

Депутати, які підтримували акцію протесту, розпочали блокувати роботу парламенту ще з Погоджувальної Ради. Вони вимагали від спікера Андрія Парубія винести на розгляд Верховної Ради законопроекти що стосуються виборчого законодавства, зняття недоторканності та Антикорупційного суду.

Проблема ж у тому, що день мітингу співпав із розглядом медичної реформи. Раніше в.о. міністра Уляна Супрун стверджувала: якщо законопроекти не проголосувати восени, медреформу доведеться відтермінувати аж до 2019 року.

Попри це організатори акції вимагали, щоб медреформу таки відклали, наприклад на день-два, а законопроекти щодо виборів і недоторканості голосували негайно. У такому випадку медреформа справді може опинитися під загрозою: на депутатів чекають понад 900 правок, а здоров’я – не та сфера, де голосувати варто похапцем.

Мустафа Найєм, однак, вважає, що це фракції коаліції (до якої він формально і сам належить) намагаються зіштовхнути лобами тих хто «за»медичну реформу і тих, хто «за» «велику політичну реформу».

«Це лицемірство і провокація. У переважній більшості ті, хто зараз стоять на вулиці і вимагають політичних реформ є прихильниками Уляни Супрун та медичної реформи. Я особисто за ці закони агітував, віддам свій голосі зроблю все від мене залежне, щоб вони були прийняті», – написав у Facebook.

Фото: 24tv.ua

За вівторок двічі збиралось засідання представників опозиції і коаліції з головою Верховної Ради Андрієм Парубієм. Опозиція стоялана своєму до кінця.

Депутат Єгор Соболєв виглядав дуже збудженим. Загорнувшись у синьо-жовтий стяг він то вбігав у парламент, то вибігав з нього. Після закінчення ранкового засідання сесії, Соболєв заявив: «Я думаю, що всезакінчиться штурмом, якщо вимоги не будуть виконані».

Ветерани «Донбасу» справді були готові штурмувати парламент. Вибудувавши у велику колону вони з гуркотом просувались до входу у Верховну Раду – передній ряд «донбасців» прикривався щитами, які вони поцупилиу Національної гвардії (правоохоронці сховали їх за автобусом). Колоною командував Семен Семенченко. Несподівано посередині дороги колона зупинилась і почала натягувати палатку. Тент так і залишився стояти на посеред дороги.

Фото: EPA/UPG

Згодом, учасники акції поставили ще кілька палаток і навіть залишились в них ночувати. О 22.30 між мітингувальниками і правоохоронцями почались сутички – учасники акції повалили огорожу біля Верховної Ради.

У підсумку, у вівторок вимоги організаторів акції не були виконані. Після другого засідання з Парубієм стало відомо: медичну реформу розглядатимуть до четверга. І тільки після неї почнуть обговорювати ініціативи, на яких наполягають організатори мітингу.

– По нашим розрахунках можемо за сьогоднішній і завтрашній день повністю пройти правки по медреформі і вранці четверга вийти на голосування по цьому законопроекту. Після законів про медичну реформу, одразу почнуть розглядати законопроект про недоторканність і вибори, – пообіцяв голова фракції БПП Артур Герасимов.

Фото: Макс Требухов

Втім, у задоволення вимог акції – ухвалення законопроектів про скасування депутатської недоторканності, виборче законодавство і Антикорупційний суд – більшість депутатів не вірить.

Про Антикорупційний суд можна поки взагалі не згадувати – президентський законопроект навіть не почали розробляти у Верховній Раді.

Депутати з фракцій «Блоку Петра Порошенка» та «Народного Фронту» з якими поспілкувався кореспондент LB.ua стверджують, що не готові голосуватиза зняття недоторканності

– Є різні думки. Зокрема, й про те, що повне зняттядепутатської недоторканності послабить незалежність парламенту і зробить його залежним від тих, хто зможе за допомогою правоохоронних органів може впливати на те,як народні депутати будуть визначатись щодо голосування, – каже депутат від «НФ»Андрій Тетерук в кулуарах парламенту.

Не підтримають законопроект про недоторканність «Опоблок»,«Відродження» та «Воля народу», принаймні, якщо до туди не впишуть зняття імунітету і з президента.

Лідер фракції Юлія Тимошенко, яка раніше була ув'язнена з політичних мотивів стверджує, що законопроект про недоторканність її політсила підтримає. Водночас, вона заявила у коментарі LB.ua, що не погано було б зняти недоторканність і з президента.

– Я думаю, що завжди є такий шанс (ризик переслідування уразі відміни недоторканності), але ми не маємо права підлаштовувати правила під ситуацію. Я вважаю, що мають бути загальні правила для всіх – і для президента,і для суддів, і для народних депутатів, – переконана вона. – Наша команда живе з цим багато років. Ми намагаємось зняти недоторканність з усіх. Але, на жаль,це ніколи не проходило в Верховній Раді. В президентському законопроекті залишається відповідальність за наклеп і ще за щось. Цього ми безумовно непідтримаємо. Просто зняти недоторканність і все.

Фото: 24tv.ua

Отож, навіть при найкращому для організаторів акції розвитку подій, в середу президентський законопроект про недоторканність розгляне комітет, а в четвер його направлять до Конституційного суду. Саме там повинні сказати, чи відповідає ця ініціатива Конституції. Зрозуміло, що за один день хвалити його практично неможливо. Так само, як і похапцем написати новий законопроект про Антикорупційний суд, чи розглянути новий виборчий кодекс. Тож організаторам акції протесту доведеться обирати: або запастися терпінням і працювати над законопроектами, або провокувати своїх прихильників на радикальніші дії, вимагаючи всього і одразу.

Тереза ЛащукТереза Лащук, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram