ГоловнаПолітика

Омелян анонсував зниження швидкості в містах і драконівські штрафи з 2018-го

Міністр хоче "знизити до нуля" смертність на дорогах.

Омелян анонсував зниження швидкості в містах і драконівські штрафи з 2018-го

Міністр інфраструктури Володимир Омелян заявив, що з 1 січня 2018 року в населених пунктах України буде знижено максимальну швидкість руху до 50 км/год., а перевищення швидкісного режиму обернеться "драконівськими штрафами".

Так міністр відреагував на ДТП у Харкові, в якому загинули шестеро людей і ще п'ять постраждали.

"Кілька місяців тому ми вийшли з ініціативою обмежити швидкість руху в населених пунктах до 50 км/год. За такої швидкості практично виключаються смертельні випадки, максимум незначний травматизм. Нам відповіли: "Не на часі, політично дражливе питання". Так от, ми наполягаємо - 50 км/год. і драконівські штрафи за перевищення швидкісного режиму, непристебнутий ремінь безпеки на передніх і задніх сидіннях, відсутність дитячих сидінь під час перевезення дітей. Обов'язкові фото- і відеофіксація порушень і "листи щастя", позбавлення прав за водіння в нетверезому стані. Коли поліцейський зупиняє авто: опускається вікно, руки на кермо і ввічлива розмова з обох сторін, а не танці в і навколо авто з матом", - написав Омелян у фейсбуці.

"Сьогодні в нас чергове обговорення спільно з Міністерством внутрішніх справ, Міністерством охорони здоров'я, Міносвіти, народними депутатами заходів зниження до 0 смертності на українських дорогах. Протягом тижня вони будуть узгоджені і почнуться з 1 січня 2018-го. Крім фінансування з Дорожнього фонду, передбачили ще близько півмільярда гривень з коштів секторальної підтримки ЄС для обладнання місць найбільшої концентрації ДТП по країні", - підсумував міністр.

Нагадаємо, що зараз Правила дорожнього руху передбачають максимальну швидкість у населених пунктах 60 км/год. На окремих ділянках доріг в разі узгодження з Національною поліцією дозволена швидкість може бути збільшена. Так зроблено, наприклад, на деяких магістралях у Києві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram